BiHVijesti

‘ZELENE BERETKE’: NISMO POVUKLI ZAHTJEVE ZA MIRNE PROTESTE, TRAŽIMO DA SE POJAČA SIGURNOST GRAĐANA SARAJEVA

Nakon što su se jutros oglasili saopćenjem iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na čelu s ministrom Aljošom Čamparom u kojem su naveli da su otkazani najavljeni protesti u Sarajevu zbog neustavnog obilježavanja dana RS 9. januara, reagirali su iz Udruženja „Zelene beretke“.

Navode kako nisu povukli zahtjeve za mirne proteste.

  • Na sinoćnjem sastanku na kojem su bili predstavnici svih stranaka i federalni ministar unutrašnjih poslova gospodin Čampara dogovoreno je slijedeće da se ispune naši zahtjevi prema pojačanoj sigurnosti građana grada Sarajeva i to :

1. FMUP da se uključi u pojačane kontrole u kompletnom kantonu Sarajevo zajedno sa kantonalnom policijom ,

2. Kantonalna policija da na svim ulazima u Sarajevo vrše pojačanu kontrolu saobraćaja ,

3. Komisija za sigurnost Kantona Sarajevo pokrene krivičnu prijavu protiv Dodika i premijera Vlade RS a radi organiziranja neustavnog dana RS i nepoštivanje odluka Ustavnog suda,

4. Da premijer Kantona Sarajevo zajedno sa Skupštinom Kantona Sarajevo napravi zajedničku vanrednu sjednicu Vlade i Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda podnošenje krivične prijave protiv Dodika i premijera vlade RS zbog ne poštivanja odluka Ustavnog suda i širenja straha, panike i  nacionalne mržnje među građanima kantona Sarajevo – navode iz Udruženja.

Dodaju kako su zahtjevi potpuno opravdani.

  • A federalni ministar je odmah prihvatio i pridružio se ispunjavanju istih kao i sve političke partije opozicije i pozicije. Sada čekamo potvrdu od premijera, komisije i Skupštine Kantona Sarajevo. Ako se ovo sve danas ispuni odustajemo od protesta jer smo ovim postigli i više nego što bi postigli protestima, a građani Sarajeva će dobiti svoj mir i sigurnost – poručuju iz Udruženja.

Hayat

Slični članci

Back to top button