HercegovinaVijesti

Osigurano 270.000 maraka za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca u HNK-u

Ministar za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Oliver Soldo potpisao je u petak ugovore o namjenskom utrošku sredstava iz Programa pomoći upošljavanju i samoupošljavanju boraca i članova njihovih porodica u HNK-a za period 2022. – 2023. godine.

Za realizaciju ove mjere izdvojeno je ukupno 270.000 maraka, a ugovori su potpisani sa 18 boračkih udruženja, 14 obrta u kojima se borci samoupošljavaju, 60 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i 116 boraca poljoprivrednika, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca HNK-a.

Kao vid psihološko-socijalne rehabilitacije, uz postizanje integracije i osnaživanja boračkog preduzetništva, poseban cilj ovog programa je poticanje pojavljivanja i poboljšanja konkurentnosti boraca na tržištu kroz upošljavanje i pružanje podrške održivosti projekata boraca koji se bave poljoprivrednom i drugim djelatnostima, a iz kojih ostvaruju egzistenciju za svoje porodice i podižu kvalitetu života.

Ministarstvo za pitanja boraca HNK-a slijedeći svoju misiju i viziju skrbi o borcima i članovima njihovih porodica, kao osobama čiji je doprinos društvenoj zajednici od nemjerljivog značaja, u okviru svoje nadležnosti pruža različite vidove podrške, pri čemu osobito ulaže napore na realizaciji prava na upošljavanje branitelja, navodi se u saopćenju.

Slični članci

Back to top button