HercegovinaVijesti

Ministarstvo zdravstva: Zahtjevi zdravstvenih radnika opravdani, Vlada HNK nije jedina adresa

foto:FENA

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) smatra kako su zahtjevi zdravstvenih radnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a navode kako je Vlada HNK-a izdvojila dodatna višemilionska sredstva za zdravstvene ustanove u HNK-u te dodaju kako odgovornost za finansiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači – gradovi i općine.

“Vlada HNK-a je vremenom postala prava adresa za sve probleme, ali u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNK-a se uprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive i potrebite kategorije (korisnici socijalne pomoći, penzioneri, branioci, zdravstveni radnici…), uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo direktnim korisnicima kantonalnog budžeta te se u finansijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale”, navodi se u dopisu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a dostavljenom Feni.

Podsjeća se kako je Vlada HNK-a izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a i Izmjenama i dopunama Budžeta HNK-a za 2022. godinu predvidjela dodatna finansijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u HNK-u, međutim poslodavac nije dio tih sredstava previdio za pomoć samim zdravstvenim radnicima.

“Umjesto toga, upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNK-a, a Vlada HNK-a je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih budžeta izdvajali finansijska sredstva samo za njihove zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNK-a, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u finansiranju zdravstvenih ustanova”, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

U saopćenju se dodaje kako je nedopustivo da se ponovno sva odgovornost pokušava prebaciti isključivo na Vladu HNK-a.

“Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni radnici organizirati proteste pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju?”, stoji u saopćenju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Podsjećamo, sindikati zdravstvenih radnika HNK-a za danas su najavili protestni skup ispred sjedišta Vlade HNK-a u Mostaru, jer zdravstveni radnici nisu obuhvaćeni odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka, piše Fena.

Slični članci

Back to top button