BiHHercegovinaVijesti

Jednokratnu pomoć štrajkom će tražiti u HNK-u

zdrafoto: Mostarski.ba

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) od Konjica do Neuma za ovaj ponedjeljak su najavili protest ispred Kantonalne vlade jer neće dobiti 1.080 KM jednokratne pomoći.

Vlada je, podsjećanja radi, pronašla novac za budžetske korisnike nakon što su im sindikati obrazovanja, te državnih služebnika i namještenika najavili štrajk. Čini se da će u proteste i mostarski vatrogasci, ali i komunalci u HNK-u jer jednokratne pomoći, kako trenutno stvari stoje, ni za njih nema.

Kraj godine u ovom dijelu Hercegovine neće biti nimalo svečarski. Naprotiv. Protesti se najavljuju na sve strane. Već u ponedjeljak u Mostar će doći svi zdravstveni radnici. Ističu da su diskriminirani u odnosu na druge budžetske korisnike za koje je novac osiguran.

„Vlada je bila odlučna samo jednom dijelu da isplati pomoć, iako smo i prije usvajanja konačnog budžeta zatražili da uzmu u obzir zdravstvene radnike. Svi smo mi na neki način budžetski korisnici. Vlada u ovom trenutku daje izjave da je osigurala neka sredstva koja će prebaciti navodno poslodavcima, onda poslodavci individualno da to isplaćuju“, kaže Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, prenosi portal federalna.ba.

Slični članci

Back to top button