BiHVijesti

Zadržana zabrana izgradnje mHE i u prijedlogu novog Zakona o električnoj energiji u FBiH

Foto: Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT

Konačni prijedlog Zakona o električnoj energiji FBiH stigao u Parlament FBiH i, pored ostalih značajnih odredbi poput regulisanja oblasti tzv. građanske energije, isti sadrži zabranu izdavanja energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana (mHE), odnosno praktično zabranu izgradnje ovih ekocidnih objekata, piše Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Foto: Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT

Investitorima koji imaju zaključene ugovore o koncesiji ostavljen je rok do 3. augusta 2025. godine da kompletiraju zahtjeve za izdavanje energetske dozvole. Ukoliko to ne učine, izgubit će koncesiono pravo.

Kako navode aktivisti Koalicije za zaštitu rijeka BiH, radi se o odredbama usvojenim kroz Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH iz jula tekuće godine, koje su sada inkorporirane i u konačnom prijedlogu novog zakona.

“Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije još je jednom pokazalo odlučnost i dosljednost u pravcu konačne zabrane izgradnje mHE na cijeloj teritoriji FBiH, a sada je na parlamentarcima oba doma da Zakon usvoje u predloženoj formi”, zaključuju aktivisti.

(AbrašMEDIA)

Slični članci

Back to top button