HercegovinaVijesti

Herceg i Kojić razgovarali o položaju srpskog naroda u HNK-u

foto: Mostarski.ba

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas Duška Kojića, mostarskog paroha s kojim je “razgovarao o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnom položaju srpskoga naroda u HNK”.

Razgovarali su “i o nedavnom vandalskom činu kada je devastirana saborna crkva Svete Trojice u Mostaru”.

“Opredijeljenost ove vlade da bude Vlada svih naroda i svakoga građanina na konkretnim smo primjerima u više navrata dokazali. Naše redovne podrške prema pripadnicima srpskoga naroda svjedoče o tome. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNK zapravo smo poručili kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zagarantuju kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru. Također, najoštrije osuđujem vandalski i nehumani čin devastiranja saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, koja je jednim od simbola našeg grada.

Lično sam kontaktirao nadležne i dobio informaciju kako je uviđaj izvršio kriminalistički odjel Policijske uprave Mostar. Trenutno se provode operativne istrage na terenu, razgovora sa potencijalnim svjedocima i očevidcima, te pregledavaju video-nadzori u okolici, rekao je premijer Herceg istaknuvši kako se nada da će ovo krivično djelo uskoro biti riješeno.

Paroh Kojić zahvalio je premijeru Hercegu i Vladi HNK “na podršci koju pruža srpskoj zajednici u Mostaru i cijelom Kantonu”.

Govoreći o Sabornoj crkvi u Mostaru istaknuo je kako ona nije važna samo za pravoslavne vjernike, koji su njenom izgradnjom i obnovom dobili svoje mjesto za molitvu, nego i za čitav Mostar, jer je ona jedan od neprepoznatljivijih simbola ovoga grada.

“Ovaj hram je važan ne samo za Mostar nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i šire, jer je spomenik kulture koji je pod zaštitom UNESCO-a. Zahvalan sam svim dragim ljudima na riječima podrške i ohrabrenja kao i institucijama vlasti koje čine potrebne radnje da se pronađu počinitelji ovoga nedjela, a svima nama ostaje nada da se ovakvo nešto nikada neće dogoditi, rekao je paroh Kojić”, saopćeno je iz Vlade HNK, prenosi Mostarski.ba.

Slični članci

Back to top button