BiHVijesti

Memorijalni let za žrtve genocida u Srebrenici: U Potočarima pušteno oko 320 golubova

Na ovaj način je iz Potočara poslana poruka mira i zajedništva te je odata počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u zrak su pušteni golubovi pismonoše, javlja Anadolu.

Na ovaj način je iz Potočara poslana poruka mira i zajedništva te je odata počast svim žrtvama genocida u Srebrenici.

Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) Sarajevo i ovu, 29. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježilo je memorijalnim letom golubova.

“Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Sarajevo od 2007. godine tradicionalno dolazimo ovdje i puštamo golubove iz Potočara. Na taj način želimo odati počast žrtvama i da pošaljemo poruku mira, jer golub je simbol mira. Oko 320 golubova pušteno je danas u Potočarima. Oni lete kući. Let traje do sat vremena”, naveli su iz EDZUP-a.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica bit će ukopano 14 žrtava genocida u Srebrenici. Među 14 žrtava nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

hayat.ba

Slični članci

Back to top button