SportSvijetVijesti

EURO 2024: Danas se igraju još tri utakmice grupne faze

Danas su, u okviru Evropskog prvenstva u fudbalu, na rasporedu tri utakmice grupne faze, od toga dvije iz grupe E i jedna iz grupe D.

Rumunija i Ukrajina se sastaju u prvoj utakmici u Grupi E, apočetak meča je u 15.00 sati na stadionu u Minhenu.

Ovo je Rumuniji šesto učešće na Evropskom prvenstvu, ali prvo od 2016. godine, dok Ukrajina igra na četvrtom uzastopnom. Obojica trenera, Edward Iordanescu i Serhiy Rebrov, po prvi put preuzimaju vodeću ulogu na velikom turniru.

Tricolori su imali dobru kvalifikacionu kampanju, bili su na vrhu svoje grupe i ostali neporaženi kako bi došli do finala, a primili su samo pet golova u deset mečeva.

Ukrajina je završila na trećem mjestu, iza Engleske i Italije.

Belgija i Slovačka igraju u okviru Grupe E na stadionu u Frankfurtu, a početak meča je u 18.00 sati.

Ove nacije se po prvi put suočavaju jedna s drugom u takmičenju. Belgija je na vrhu svoje grupe sa 20 bodova iz osam mečeva, s Romeluom Lukakuom u svom najboljem izdanju jer je dao čak 14 golova. Slovačka je takođe bila impresivna u evropskim kvalifikacijama pošto je završila na drugom mjestu iza Portugala.

Slovaci su samo jednom prošli grupnu fazu, 2016. godine. Belgija igra na trećem uzastopnom Evropskom prvenstvu.

U drugom meču prvog kola Grupe D se sastaju Francuska i Austrija na stadionu u Dizeldorfu. Početak meča je u 21.00 sat.

Austriji je ovo četvrti nastup na Evropskom prvenstvu, a treći zaredom. U prvoj utakmici susreću se sa jednim od najkonzistentnijih timova u Evropi.

Austrijanci još jednom žele dokazati da jedna manja nacija može napraviti prodor među evropskom elitom. Postoji uvjerenje da bi austrijski fudbal visokog intenziteta mogao čak izazvati probleme Francuskoj.

Francuska učestvuje na svom 11. Evropskom prvenstvu. Stigla je do finala na tri od svoja posljednja četiri velika turnira – osvojili su Svjetsko prvenstvo 2018., ali su pretrpjeli poraze u finalimana Svjetskom prvenstvu 2016. i 2022. godine. Jedini izuzetak od tog niza bio je na EURO 2020, kada su u osmini finala ispali od Švicarske.

Utakmicom grupe “A” između Njemačke i Škotske na prepunoj “Allianz Areni” u Minhenu počelo je 17. po redu Evropsko prvenstvo u fudbalu, a domaća selekcija je na samom otvaranju upisala ubjedljivu pobjedu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu (EURO 2024), koje je prvi put održano 1960. godine i organizira se svake četiri godine, održava se u Njemačkoj i trajaće do 14. jula.

bhrt

Slični članci

Back to top button