BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

Među 23 osobe koje su uhapšene nisu samo pomagači, nego i korumpirani dužnosnici

Na području nekoliko gradova Bosne i Hercegovine jučer je provedena velika akcija u kojoj su uhapšene 23 osobe. O cijeloj akciji oglasio se i Europol.

“U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona
upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘užeg kruga’ narkobosa uhapšenog
u novembru 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Kao i u operaciji ‘Desert Light’ /Pustinjsko svjetlo/, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su preko 40 lokacija.”

Istaknuli su da je primarni cilj operacije bio optužiti i procesuirati bh./nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom.

“Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz potporu Europola. Unatoč hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU”, naveli su.

Na kraju su naveli da su među 23 osobe koje su uhapšene nisu samo pomagači, nego i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

“Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55 000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze. Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u lipnju 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže skupine ili ‘unutrašnjeg kruga’ članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsoti. Među ostalim kaznenim djelima, poredmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška kaznena djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini”,  a zatim dodali:

“Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti. Osim potpore koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podupirao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom.”

N1

Slični članci

Back to top button