BiHDruštvoKulturaMagazinSmrtovniceVijesti

Preminuo akademik Dževad Jahić

Bosanskohercegovački akademik i lingvist Dževad Jahić preminuo je danas u 77. godini života.

Tužnu vijest na Facebooku je podijelio predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić. 

-Bio je naš najznačajniji lingvist-bosnist. Plemenit i dobar čovjek, učitelj i prijatelj… Bog Dragi neka mu bude milostiv- napisao je Kodrić. 

 Informacije o komemoraciji, dženazi i ukopu bit će naknadno objavljene.

  Akademik Dževad Jahić rođen je 15. avgusta 1948. godine u Mostaru.  Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radio je od 1975.

Studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973, gdje je 1981. godine odbranio i doktorsku tezu Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne.

Magistarski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine, gdje je u zvanju redovnog profesora penzioniran 2017. godine. Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta. Objavio je veći broj naučnih i književnih djela te više od šezdeset naučnih radova iz oblasti lingvistike. Bio je član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Stav.ba

Slični članci

Back to top button