BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaVijesti

Šta nas večeras očekuje na 22. FSDS u Konjicu

Trenutno se u Konjicu održava 22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u BiH, a očekuje vas bogat program.

Publika je jučer mogla pogledati tri gostujuće predstave. Omladinska scena iz Donjeg Vakufa se predstavila sa predstavom “Šahovska antibajka” po scenariju Amera Čolaka, koji je potpisao i režiju. Nakon toga smo imali priliku pogledati predstavu “Prognanici” u izvedbi Mješovite srednje škole “Mladost” iz Zenice, a u režiji Amre Kasumović po tekstu Hasana Džafića. Na zatvaranju večeri, gledali smo poznatu komediju Ive Brešana, “Hamlet u selu Mrduša Donja”, u izvedbi Pete gimnazije Sarajevo, za koju režiju potpisuje Emina Hajro. Na okruglom stolu, proglašeni su najbolja glumica i najbolji glumac večeri, a to su bili Ajša Rešić i Danis Karačić.

Također, kao i svakoga dana festivala, održane su radionice predvođene stručnim žirijem. Armin Filipović, član žirija koji radi sa posebnom grupom sačinjenom od predstavnika svih grupa je govorio o dosadašnjim utiscima sa festivala i radionica:

“Rad na radionicama je nadmašio moja očekivanja, najviše zbog povezanosti koju je grupa ostvarila između sebe. Kroz upoznavanje, igre povjerenja, razgovore, trudio sam se da među njima stvorim atmosferu u kojoj ćemo moći slobodno pričati o njihovim pogledima na svijet, problemima sa kojim se susreću, odrastanju, te kreativnosti i umjetnosti koju stvaraju svaki u svom gradu i zajednici.

Meni je na ličnon planu ovo zaista bitno, jer znam koliko su ovakvi trenuci zajedništva i novih poznanstava bili značajni dok sam još kao srednjoškolac dolazio na ovaj festival, te želim da se i oni kroz proces radionica i rada na finalnoj prezentacija osjećaju slobodno, sigurno i razigrano, da znaju da se njihov glas čuje i poštuje, da obraćamo pažnju na mlade ljude iz našeg društva i u konačnici, da se zabavljaju i uživaju u svemu ovome.

Želim im se ovim putem zahvaliti na povjerenju koje su mi ukazali, na discipliniranom radu i zajedničkom kreativnom procesu, jer zaista, dobio sam grupu najboljih od najboljih i drago mi je što su na ovaj način nagrađeni za svoj dugogodišnji doprinos pozorišnoj umjetnosti. Hvala cijeloj grupi, zaista su ekipa za poželjeti.”

Obratili su nam se i neki od predstavnika grupa.

“Ove radionice nam pomažu da se približimo više dramskoj umjetnosti a i da se povežemo kao grupa. Radimo super korisne vježbe i kroz radionicu imamo priliku prikazati i svoje lične ideje”, rekla je Jasmila Lolić iz Sarajeva.

“Otkrili smo da svako od nas ima neki skriveni talenat za koji nismo znali, Armin je odlučio da iskoristi sve naše sposobnosti kako bismo na kraju dobili jedan zanimljiv produkt rada na cijelom festivalu”, složile su se Edna Čokić iz Živinica i Anđela Tadić iz Visokog.

“Na radionicama kod Armina Filipovića nam je veoma interesantno. Naučili smo slušati jedni druge, više raditi timski, naučili smo da kroz različite igre upoznamo sebe i vidimo koliko daleko možemo otići”, zaključila je Amina Gakić, predstavnica domaćina iz Konjica.

Večeras s početkom u 17 sati imamo pogledati predstavu “Slatku il’ gorku?” u izvedbi Dramskog studija Aplauz iz Živinica po tekstu Slobodana Simića, u režiji Nasihe Salihović. Nakon toga nastupa predstava “Glavozuj” u izvedbi Amaterske scene mladih iz Modriče. Autor teksta je Miljenko Muršić, a režiju potpisuje Predrag Erletić. Petu večer festivala će zaključiti domaćini predstavom “Trg ratnika” Nick Wooda u režiji Inasa Gačanina.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button