DruštvoKonjicKulturaVijesti

Dan šehida obilježen u Konjicu

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Današnje obilježavanje Dana šehida u Konjicu počelo je, u prisustvo velikog broja građana Konjica, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije R BiH i MUP-a BiH na Trgu državnosti – Alija Izetbegović u Konjicu. Potom je uslijedio obilazak mezarja na Musali i spomen obilježja na ovom lokalitetu.

Na šehidskom mezarju kod Čaršijske džamije gdje su ukopana 102 šehida iz agresije 1992-1995.godina, proučen Ja’sin-i-šerif i dova za duše šehida Bosne i Hercegovine i grada Konjica.

Nakon učenja dove okupljenim građanima obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je u svom obraćanju kazao kako je naša obaveza da radost bajrama podijelimo i sa našim šehidima.

Među šehitlucima smo da odamo dužno poštovanje našoj braći šehidima, njihovim porodicama, ali i da za sebe nađemo poruku i pouku. A ona bi danas bila da se podsjetimo da je suština života da se žrtvujemo za više ciljeve. Bez žrtve i spremnosti na nju nema ni uspjeha. Drago mi je da vidim na našim mezarlucima veliki broj braće i sestara a posebno me raduje što među njima vidim veliki broj mladih i djece. Pred ovim bijelim nišanima, na drugi dan ramazanskog bajrama, mi obnavljamo zavjet i obećavamo našoj braći i sestrama šehidima da nećemo izdati principe za koje su oni dali živote. 1992.godine s ramazanskim bajramom počeo je naum okupatora koji je želio da nas kao naroda nestane. Ta nesalomljiva želja da opstanemo koja nas je tad očuvala uz Božiju pomoć treba nam i danas i da sačuvamo svoju slobodu, dostojanstvo i Bosnu i Hercegovinu. – kazao je Refik ef. Delić.

Slični članci

Back to top button