BiHDruštvoHercegovinaPrivredaVijesti

Međunarodni sajam privrede od 16. do 20. aprila

„Međunarodni sajam gospodarstva Mostar“, najznačajnija i najveća sajamska izložba u BiH, bit će održan od 16. do 20. aprila. Tako će ovogodišnje, 25. izdanje Sajma, na prostoru od gotovo 30.000 metara kvadratnih, okupiti 800 izlagača iz 30 zemalja regiona i Evropske unije. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji će premijer Andrej Plenković svečano otvoriti manifestaciju.

Popunjeni kapaciteti

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak izjavila je da će se Hrvatska predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 metara kvadratnih. Također, na prostoru od 200 metara kvadratnih svoje štandove će imati i individualne velike firme.

– Sveukupno nam iz Hrvatske dolazi više od 40 tvrtki, a posebno nas raduje što su na Mostarskom sajmu najzastupljenije tvrtke iz Bosne i Hercegovine – navela je Bošnjak.

Potvrdila je da su sajamski kapaciteti popunjeni prije više od dva mjeseca te da vlada veliko zanimanje za učešće u konferencijskom dijelu Sajma.

Najveći sajam u ovom dijelu Evrope. Avaz

– Mađarska se svake godine predstavlja na Sajmu otkad je bila zemlja partner, a tako rade i Srbija, Izrael, Turska, Italija, Austrija i ostale zemlje. Mostarski sajam je najveći sajam u ovom dijelu Evrope – kazala je Bošnjak.

Poslovni susreti

Također, i Srbija će imati svoj nacionalni štand gdje će na površini od 270 kvadratnih metara tamošnje kompanije predstaviti svoje proizvodne programe.

Inače, na Mostarskom sajmu se tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske, poljoprivredne, prehrambene, automobilske industrije te drugih, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma. Tokom trajanja sajma bit će i podsajamske manifestacije, sajam turizma, sajam vina, IT tehnologija. Planirani su i međunarodni poslovni susreti.

U okviru bogatog popratnog programa bit će priređeni modni dani, brojne radionice o različitim temama, sajamski kvizovi i slično.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button