DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

Konjic uređuje korito Trešanice: Čišći protok i ljepši izgled grada

U Konjicu se provodi čišćenje korita rijeke Trešanice s ciljem poboljšanja protoka vode i uljepšanja izgleda grada. Osim smanjenja rizika od poplava, ova akcija će doprinijeti i boljem estetskom dojmu te kvaliteti života u Konjicu.

Bagere i kamioni uklanjaju nasipe, šiblje i ostali materijal koji su se nakupili u koritu rijeke, ometajući protok vode i predstavljajući rizik od poplave. Građani Konjica s oduševljenjem prate ove aktivnosti i pozdravljaju poboljšanje koje će ova akcija donijeti.

Nakon uklanjanja smeća i naslaga samo korito rijeke će dobiti uredniji izgled, doprinoseći ljepoti grada Konjica, a čišći i zdraviji vodotok privlačit će više biljnih i životinjskih vrsta, bogateći ekosistav rijeke Trešanice.

Ova akcija je primjer odgovornog upravljanja prirodnim resursima i brige za lokalnu zajednicu. Gradska uprava Konjica pokazuje predanost očuvanju okoliša i poboljšanju kvalitete života svojih građana.

Agencija za vodno područje rijeke Save je potvrdila portalu novikonjic.ba, da Trešanica pripada Jadranskom moru, a upravljanje vodotocima je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Zakonom o vodama BiH definisano je da su vode opće dobro i da su kao takve pod posebnom zaštitom. Trešanica je federalnim zakonom razvrstana u vodotokove druge kategorije i u vlasništvu je grada Konjica”, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona za novikonjic.ba.

Također je istaknuto, da su prema Zakonu o vodama HNK vodni objekti, poput nasipa, obalnih utvrda i uređenih korita vodotoka, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave koja je dužna da ih održava u funkcionalnom stanju.

Slični članci

Back to top button