HercegovinaPolitikaVijesti

Premijerka Buhač razgovarala sa predstavnicima federalnih institucija o podršci za osnivanje Ureda za razvoj i EU integracije

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) planira osnivanje Ureda za razvojno planiranje, upravljanje razvojem i EU integracije, što je u skladu sa ranije objavljenim programskim smjernicama. U tom cilju, premijerka Marija Buhač sastala se sa direktorom Federalnog zavoda za programiranje razvoja Nijazom Avdukićem i pomoćnikom direktora Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Emirom Hrustanovićem.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućim oblicima podrške HNK-u sa federalnog nivoa. Razmatrane su opcije pružanja stručnog usavršavanja i omogućavanje umrežavanja zaposlenih nove jedinice. Avdukić i Hrustanović su pohvalili inicijativu Vlade HNK, s obzirom da je Hercegovačko-neretvanski kanton jedini u Federaciji BiH koji još uvijek nije institucionalizovao oblast razvojnog planiranja i korištenja sredstava iz EU fondova.

Premijerka Buhač je izrazila zahvalnost na posjeti i ponuđenoj pomoći. Uz osnivanje Ureda za razvoj i EU integracije, ona je potvrdila i čvrstu namjeru vlade na reorganizaciji dijela javne uprave, s fokusom na poboljšanje razvojnog planiranja i osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije.

Slični članci

Back to top button