DruštvoHercegovinaVijesti

Pet domova zdravlja iz HNK-a dobilo nova vozila hitne pomoći

Premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marija Buhač, danas je, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Milenkom Bevandom, uručila ključeve pet novih vozila hitne pomoći direktorima pet domova zdravlja u HNK-u.

  • Dom zdravlja Konjic u svoje ime i svih građana Konjica zahvaljuje se Vladi HNK na izuzetno velikoj pomoći kao i gradonačelniku Konjica koji je podržao ovaj projekat.

Ukupna vrijednost vozila iznosi 731.000,00 KM, saopćeno je iz Vlade HNK.

Na svečanosti dodjele ključeva ambulantnih vozila Buhač je kazala kako je zdravstvo među ključnim prioritetima navedenim u programskim smjernicama Vlade HNK-a.

“Mislim da smo to svojim dosadašnjim radom i dokazali, to jest svim aktivnostima koje smo proveli u tom sektoru, od potpisivanja kolektivnih ugovora, povećanja cijene zdravstvenih usluga pa sve do današnjeg dana i dodjele vozila hitne pomoći za pet domova zdravlja u našem kantonu”, dodala je.

Buhač je poručila kako će se nastaviti s ulaganjima i podrškom primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Kada govorimo o samom sistemu zdravstva, naš cilj je svakom osiguraniku pružiti dostupnu i kvalitetnu uslugu, svakom zdravstvenom radniku osigurati kvalitetne uslove rada i menadžmentima, odnosno zdravstvenim ustanovama, osigurati stabilno funkcioniranje”, naglasila je premijerka Vlade HNK-a.

Prema njezinim riječima, u okviru primarne zdravstvene zaštite vrlo važnu ulogu ima služba hitne medicinske pomoći.

“Hitna medicinska pomoć učestvuje u spašavanju života i zato idemo na opremanje tih službi. Potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji kadra i privlačenju specijalizacija iz ove djelatnosti”, kazala je Buhač.

Govoreći o finansiranju zdravstva u HNK-u, ministar Bevanda je istakao kako je u Budžetu HNK za 2024. osigurano 12 miliona KM, od čega 8 miliona za bolnice i 4 miliona za domove zdravlja.

“Ova današnja donacija još je jedna kockica u mozaiku našeg nastojanja da primarnoj zdravstvenoj zaštiti osiguramo mjesto koje joj uistinu pripada u ukupnom zdravstvenom sistemu. Naš je konačni cilj kvalitetnija zdravstvena zaštita, čime dobivamo ono što nam je i bitno, a to je zadovoljan pacijent s najboljom mogućom brigom”, dodao je dr. Bevanda, te naglasio kako će Vlada HNK-a nastaviti s ovim projektom.

“Vozilo hitne pomoći ključno je za obavljanje hitne medicine i sredstvo je bez kojega se ne može. Želimo građanima našeg kantona omogućiti bolju dostupnost, bržu hitnu medicinsku uslugu i to je faktor koji je vrlo bitan u radu domova zdravlja – zaključio je ministar, pozivajući sve one koji imaju vodeće uloge u svojim institucijama da budu istinski menadžeri koji će imati viziju u svom djelovanju.

U ime pet domova zdravlja koji su danas dobili nova vozila obratio se direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

“Zahvalio bih Vladi na kvalitetnoj i dobroj donaciji, hvala im za sve što je posljednjih mjeseci urađeno za primarnu zdravstvenu zaštitu koja je dobila bolji tretman. Nadam se da će nam ova vozila dugo služiti, ali i da ćemo ih što manje trebati jer se ona koriste u najtežim mogućim situacijama”, rekao je Raguž.

Slični članci

Back to top button