DruštvoHercegovinaVijesti

Mostar: Ispred Srednje mašinsko-saobraćajne škole od sutra zaštitari

Ispred Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar u Šantićevoj ulici od sutra će biti zaštitari ispred škole, zaključeno je danas na sastanku predstavnika školskih odbora prometne i mašinsko saobraćajne škole, s direktorima škole, predstavnicima MUP-a ministrom Marijom Marićem, komesarom Robertom Perićem, predsjednikom skupštine Džaferom Alićem, te ministrom obrazovanja Adnanom Velagićem i predstavnicima iz Grada.

Iz JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole je potvrđeno kako su se direktori usaglasili za zaštitarsku službu ispred škole, te su naglasili da od 2006. godine otkako su škole pod istim krovom, nikada se nije dogodio nikakav incident između učenika ove dvije škole, piše bljesak.info

Kamere kao prevencija 
Idući korak je kažu, postavljanje kamera, jer one su važna prevencija. Predstavnici MUP-a kaže, su izrazili žaljenje što je došlo do ovakvog incidenta, te su najavili sastanke s direktorima škole da se napravi budući plan. Iz škole poručuju da je zbog ovakvih događanja napravljena velika šteta, posebno oko upisa nove djece u škole. Ispred mostarske srednje škole dogodila su se jučer dva incidenta. Prvi oko 9 sati za vrijeme velikog odmora. Oko 13 sati došlo je do novog incidenta prilikom čega je jedna osoba zadobila povrede nepoznatog stepena. Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK kazao je ranije kako je identitet jedne maloljetne osobe koja je učestvovala u incidentu poznat, dok se za drugima traga. Iako se radi o dvije škole pod jednim krovom jedan od radnika škole kazao je kako nisu u pitanju sukobi između dviju škola ili osoba različitih nacija, te da je u pitanju čisto delinkventsko ponašanje.

Ne treba se plašiti 

Adnan Velagić ministar obrazovanja u Vladi HNK-a rekao je kako su sve ovo neželjena dešavanja koja su sve uznemirila i duboko potresla, a na današnjem sastanku, kaže pokušali su iznaći rješenje kako da se događaji više ne ponavljaju.

”Odmah na početku poslat ćemo vrlo jasnu poruku u javnost da je Vlada HNK jedinstvena i da će znati odgovoriti na ovakve pojave i spriječiti ovakva dešavanja u i blizu drugih školskih objekata. Ovdje se nameću dvije velike obaveze prvo da djelujemo, na početku preventivno, to su kratkoročne obaveze i to ćemo odmah riješiti postavljanjem kamera i angažiranjem zaštitarskih agencija. A dugoročno ministarstvo obrazovanja u saradnji sa školama i MUP-om dugoročno treba iznaći rješenje na koji način prevenirati ovakve stvari”, rekao je.

Istakao je kako će učiniti sve da osiguraju škole i djecu da se pošalje poruka roditeljima da se ne treba plašiti, a ministarstva i Vlada će poduzeti sve mjere koje će osigurati sigurnost u našim školama. Komentirajući novinarsko pitanje zašto je Mostar uvijek istaknut kao grad slučaj, Velagić je rekao kako su ovakve situacije moguće i mimo Mostara.

”Uvažavajući sve specifičnosti i aktuelnosti koje se događaju u i oko Mostara neposredno se reflektira na djecu koju moramo posbeno zaštiti, ali sva ova događanja oko nas u društvu – političke trzavice, huliganski ispadi, sportska takmičenja, sve može biti povod”, kazao je Velagić, posebno naglašavajući da se moraju djeca zaštiti.

Kompletan tekst je na linku

Mostarski.ba

Slični članci

Back to top button