DruštvoKonjicNVOVijestiZanimljivosti

Vježba “VISOČICA 2024”: GSS Konjic usavršava vještine spašavanja u zimskim uslovima

Konjic, 20. februar 2024. – U nedjelju, 18. februara 2024. godine, na planini Visočici održana je vježba spašavanja u zimskim uslovima pod nazivom “VISOČICA 2024”. Vježbu je organizirala Gorska služba spašavanja Federacije BiH (GSS FBH), a okupila je pripadnike GSS stanica iz cijele regije.

Cilj vježbe bio je usavršavanje vještina i tehnika spašavanja u zimskim uslovima, kao i provjera spremnosti GSS stanica za intervencije u planinskim područjima tijekom zime. Vježba je obuhvatila niz scenarija, uključujući spašavanje alpinista s visine, spašavanje iz lavine i spašavanje ozlijeđenih osoba u teško dostupnim terenima.

GSS Stanica Konjic aktivno je sudjelovala u vježbi, a petoricu članova stanice su predstavljali iskusni spasioci s dugogodišnjim iskustvom u planinskim akcijama. Tokom vježbe, članovi GSS Konjic su demonstrirali svoje vještine u svim aspektima spašavanja u zimskim uslovima, te su stekli vrijedno iskustvo u radu s kolegama iz drugih GSS stanica.

Ovakve vježbe su od neprocjenjive važnosti za održavanje visokog niova spremnosti GSS stanica za intervencije u planinskim područjima tokom zime.

GSS Konjic se zahvaljuje GSS Stanici Sarajevo na izvrsnoj organizaciji vježbe i gostoprimstvu.

Slični članci

Back to top button