DruštvoHercegovinaVijesti

Sindikati u HNK-u najavili novu protestnu šetnju

Koordinacija sindikata korisnika Budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavila je u srijedu kako će u utorak, 20. februara održati protestnu šetnju.

U saopćenju su podsjetili kako su nakon neuspješnih pregovora sa novom Vladom HNK-a organizirali štrajk upozorenja 8. decembra 2023. godine, a zatim i protest deset dana iza.

“U prethodnih dva mjeseca nije nam dozvoljeno da se obratimo na Skupštini HNK-a. Obećan nam je sastanak sa Kolegijem Skupštine za koji smo poslali poziv na koji nam nije ni odgovoreno. Nezadovoljstvo našeg članstva raste zbog ignoriranja naših zahtjeva i zbog saznanja da se u ostalim kantonima vode ili uspješno završavaju pregovori”, poručili su iz Koordinacije sindikata.

Kako kažu, prošlo je 100 dana, koliko je Vlada tražila da im se da vremena i kako oni nastavljaju svoje sindikalne aktivnosti.

“Štrajk i protestna šetnja održat će se u zadnja dva časa prve i prva dva časa druge smjene. Još jednom  ćemo iskazali nezadovoljstvo zbog položaja naših članova”, zaključili su.

Iz Koordinacije traže: povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje konkursa na neodređeno, donošenje novih Pedagoških standarda uz saglasnost sindikata, te donošenje novih Zakona i Pravilnika.

(Fena)

Slični članci

Back to top button