BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicMagazinSvijetVijesti

Priča o Bracanu, heroju iz Šćipa

Djetinjstvo je proveo u Šćipama, upijajući ljepotu i tradiciju svog rodnog kraja. Završio je osnovnu školu u selu, a srednju mašinsku školu u Prozoru. Vojska ga je odvela u Valjevo, gdje je otkrio svoj talent za gađanje, osvajajući zlatne medalje u natjecanjima.

No, sudbina je imala drugačije planove za Bracana. Agresija na Bosnu i Hercegovini pozvala ga je da se bori za opstanak svoje domovine. Bez oklijevanja, pridružio se Armiji BiH i hrabro se borio na bojnom polju.

Bracan je bio više od vojnika. Bio je pokretač i idejni začetnik brojnih akcija za unapređenje života u svom kraju. Njegova energija i optimizam inspirirali su mnoge, a posebno se istaknuo u učenju djece plivanju. Mnogi su pod njegovim vodstvom savladali ovu životnu vještinu.

Godine 2009. oženio se Minkom Cokojom, s kojom je dobio dvoje djece, kćerku Eminu i sina Vedada. Obitelj je postala Bracanova snaga i inspiracija.

Nažalost, Bracan je u ratu zadobio teške tjelesne ozljede koje su rezultirale gubitkom vida 2017. godine. No, ni ova tragedija nije slomila njegov duh. Bracan je i dalje ostao optimista i borac, a njegova životna snaga i hrabrost inspirisali su sve oko njega.

“Veliko olakšanje, podrška i oslonac u životu mu je supruga Minka, koja je baš kao i on, veliki borac. Na kraju uz poruku da selami sve Šćipljane ma gdje bili zatiče nas konstatacijom da je obavio “hadždž” te uz smijeh dodaje da i BiH odnosno planina Treskavica ima svoju Ćabu koju je posjetio za vrijeme agresije na BiH. napisali su autori FB stranice Šćipe, prenosi portal novikonjic.ba.

U priči o Bracanu Cokoji isprepliću se herojstvo, borba za opstanak, nesebična pomoć drugima i neuništiva životna volja. On je dokaz da i u najmračnijim trenucima ljudski duh može pobijediti i da dobrota i hrabrost ne poznaju granice.

Priča o Bracanu Cokoji je priča o heroju koji je obilježio svoje vrijeme i ostavio dubok trag u srcima ljudi.

Slični članci

Back to top button