BiHDruštvoVijesti

Mehurići: Obilježena 32. godišnjica Vojnog savjetovanja Patriotske lige

Mehurići, 5. februar 2024. godine – Jučer je u Mehurićima obilježena 32. godišnjica Vojnog savjetovanja štabova Patriotske lige (PL) pod vodstvom Glavnog štaba PL. Skup je okupio brojne sudionike savjetovanja iz 1992. godine, kao i mnoge druge goste.

U svom govoru, Dervo Harbinja, istaknuo je važnost PL-a u pripremama za obranu BiH. Naglasio je da je PL bio organiziran na tri razine – općinskoj, regionalnoj i državnoj – te da je Teritorijalna obrana BiH (TO BiH) pod okriljem PL-a bila najopremljenija i najuvježbanija u cijeloj Jugoslaviji.

Govornik je kritizirao generala Draga Vukosavljevića, komandanta RŠTO BiH, koji je naredbom SSNO-a opljačkao oružje TO BiH, ostavljajući snage obrane u znatno oslabljenoj poziciji.

Posebnu pažnju govornik je posvetio Odbrambenoj doktrini PL-a koja se u praksi pokazala humanijom od partizanske doktrine. Dok su partizani osvajali i gubili gradove, PL je branio i odbranio skoro sve gradove pod svojom kontrolom, a oslobođeno je i mnoštvo drugih. Zabranjena su bila bilo kakva zlodjela i osvete, što je predstavljalo značajan odmak od surovih metoda ratovanja u tom periodu.

Govornik je osudio etničko čišćenje koje je provodila JNA i srpske snage na okupiranim područjima, te je istaknuo da je prema Bosanskoj knjizi mrtvih 81% ubijenih u BiH bili Bošnjaci. Suprotno tome, neprijateljske snage su vršile etničko čišćenje na okupiranim teritorijama, sa ciljem potpunog istrebljenja nesrpskog stanovništva. Govornik je naveo statističke podatke o broju ubijenih i protjeranih, te je naglasio da Bosanska knjiga mrtvih još uvijek nije dovršena, a da je oko 60.000 žrtava još uvijek neidentificirano.

U kontekstu rasprava o etničkom čišćenju, govornik je istaknuo da je ono u BiH bilo najdrastičnije u usporedbi s ostalim republikama bivše Jugoslavije. Prema podacima, 76,63% (2.700.000) od ukupno 3.582.000 protjeranih stanovnika bilo je iz BiH.

Ovaj događaj je još jednom podsjetio na herojsku borbu Patriotske lige i njenu ključnu ulogu u obrani Bosne i Hercegovine.

Slični članci

Back to top button