Crna hronikaKonjicVijesti

(VIDEO) Hrvatski državljanin zaglavljen u snijegu na Prenju, spašen zahvaljujući spasiocima iz Konjica!

Večeras su pripadnici GSS Prenj Konjic u izuzetno teškim zimskim uslovima spasili život jednom državljaninu Republike Hrvatske – saznaje portal novikonjic.ba.

Pripadnici GSS “Prenj” iz Konjica imali su danas dramatičnu, ali i uspješnu intervenciju. Spasili su život hrvatskog državljanina koji se zaglavio u snijegu na planini Prenj.

Oko 19:00 sati GSS PRENJ je zaprimila poziv državljanina Republike Hrvatske koji je rekao, da se nalazi na njemu nepoznatoj lokaciji na širem lokalitetu planine Prenj u blizini Ćesima i Dabića poljane, zaglavio je sa vozilom u snježnom nanosu i moli da mu se hitno pomogne.

Muškarac iz Dubrovnika krenuo je prema Bjelašnici na skijanje, ali ga je GPS navigacija preusmjerila na manje poznatu rutu preko Nevesinja. Na dijelu puta iznad Boračkog jezera, zapadao je u sve veće snjegove i na kraju se potpuno zaglavio. Zatrpan snijegom, nije mogao ni naprijed ni nazad.

Osam pripadnika GSS PRENJ je sa dva vozila krenulo u navedenom pravcu preko Boračke drage čiji je put bio u katastrofalnom stanju pokriven ledom. Nakon što su uspjeli pronaći vozilo i vozača utvrđeno je, da je vozilo blokirano u snijegu te su uz pomoć lopata i vučenjem sa džipovima uspjeli izvući vozilo.

Zbog ledenog puta spasioci se nisu mogli vratiti istom rutom. Morali su proći dug i zahtjevan put preko Dabiće poljane do Ruišta, a potom prema Mostaru.

“Sam put iznad jezera je katastrofalan, leden i jednostavno tim putem se nismo smjeli vratiti nazad. Intervencija je protekla bez posebnih poteškoća, a zahvalni Hrvatski državljanin je nastavio put u pravcu Sarajeva. – kazao je za portal novikonjic.ba načelnik GSS Prenj Konjic, Almir Karkelja.

Spasioci su muškarca izvukli iz snijega i bezbjedno prevezli do Ruišta. Srećom, nije bio ozlijeđen i nije u životnoj opasnosti. Vozilo je sa manjim oštećenjima, ali će ipak moći nastaviti put prema Dubrovniku.

Ovaj slučaj je još jedan primjer hrabrosti i požrtvovanja gorskih spasilaca iz Konjica, koji su u teškim zimskim uvjetima uvijek spremni pružiti pomoć onima koji se nađu u nevolji.

VIDEO AKCIJE SPAŠAVANJA (1)

VIDEO AKCIJE SPAŠAVANJA (2)

Slični članci

Back to top button