DruštvoKonjicVijesti

Građani Buturović-Polja traže dostojnu zdravstvenu zaštitu

Koordinacija udruženja građana doline Neretvice pokreću inicijativu za poboljšanje zdravstvene usluge u Ambulanti Buturović-Polju. Nakon što su dopisom ukazali na loše stanje, od Javne ustanove “Dom zdravlja” Konjic dobili su potvrdu o skorom sastanku za razgovor o problematici.

Udruženja podržavaju napore novog rukovodstva DZ Konjic u rješavanju naslijeđenih problema, ali naglašavaju da građani ne smiju biti žrtve lošeg upravljanja u prošlosti. Trenutno stanje u Ambulanti Buturović-Polju, s oko 1.500 korisnika, od kojih je veliki broj starijih osoba, nije prihvatljivo.

Penzioneri s niskim penzijama nemaju sredstva za češće putovanje do Konjica (50+km), posebno bez autobusnih linija. Zato se zahtijeva:

  • Prisustvo doktora u Buturović-Polju pet dana u sedmici, s povremenim obilascima ostalih ambulanata u dolini (Solakova Kula, Džanići, Jasenik).
  • Laboranta u Buturović-Polju dva dana u sedmici (ponedjeljak, četvrtak) za izdavanje nalaza. Ranije postojeća laboratorija sada je u Konjicu.
  • Stomatologa u Buturović-Polju barem jedan dan u sedmici (ponedjeljak ili četvrtak). I stomatološka ordinacija je ranije bila funkcionalna.
  • Bolju nabavku najkorišćenijih lijekova i kontinuirano radno vrijeme apoteke (trenutno 2-4 sata). Pitanje apoteke će biti upućeno i JU Gradska apoteka Konjic.

Udruženja najavljaju odlučan otpor ukoliko se budu sprovodile mjere poput eventualnog zatvaranja ambulante u Buturović-Polju.

default

Slični članci

Back to top button