BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Zbog nevakcinisanja vraćaju se bolesti koje su trebale biti iskorijenjene

Širom Bosne i Hercegovine zabilježen je porast bolesti koje bi, vakcinisanjem, trebale biti iskorijenjene ili njihovo djelovanje ublaženo.

U Mostaru je zabilježena pojava sezonskih bolesti poput vodenih ospica i nekoliko sumnji na veliki kašalj. U Domu zdravlja bilježe povećanje broja vakcinisane djece, ali brine što je mali broj onih koji prime drugu dozu, što onemogućava adekvatnu zaštitu od zaraznih bolesti, piše federalna.ba

“Pored sezonskih bolesti prehlade, gripe, vodenih kozica, imamo pojavu bolesti koje bi vakcinisanjem trebale biti iskorijenjene. U Mostaru se borimo s velikim kašljem, a u okolnim gradovima pojavila se morbila. Situacija je takva da djeca koja su vakcinisana u vrtiću ili školi među nevakcinisanom djecom i dalje su sklona pojavi bolesti. vakcinisanje ne znači da se neka bolest neće razviti, ali ako je dijete vakcinisano, ta će bolest puno brže i lakše proći i neće ostaviti posljedice koje bi ostavila kod djece koja nisu vakcinisana”, istakla je dr. Ivana Anđelić, liječnica u Domu zdravlja Mostar.

I u Tuzlanskom kantonu posljednjih dana zabilježeno je više od 700 pregleda i intervencija, a zbog pojave morbila hospitalizovano je najmanje desetero djece, od kojih je većina dojenčad.

FTV

Slični članci

Back to top button