BiHBiznisDruštvoHercegovinaTurizamVijesti

Stolac planira izgraditi trg s modernim sadržajima na 14 hiljada kvadrata

Grad Stolac je odlučio izgraditi trg s modnim sadržajima na površini od 14 hiljada kvadrata, a investicija bi trebala koštati 2,8 miliona KM. Raspisan je javni konkurs za izradu idejnog rješenja javnih površina s trgom u naselju Vidovo Polje 2, kod nove sportske dvorane.

“Uzevši u obzir veliku površinu javnog prostora koji je obuhvaćen ovim zadatkom, osnovni cilj je bio podijeliti prostor na svojevrsne manje cjeline koje za cilj imaju približiti prostor mjerilu grada Stoca i svakodnevnim korisnicima. Međutim, kompletan prostor bi trebao biti parter, površina dostupna pješacima, te prostor za mogućnost održavanja događaja za veći broj ljudi”, navode iz Grada Stoca.

Idejno rješenje

Idejno rješenje

Kako bi se ostvarila navedena podjela, postavile su se i preuzele određene komunikacijske osi koje prolaze kroz zadani obuhvat između novo planiranog stambenog niza i gradskog parka, gradskog parka i rekreacijske zone, te postojećih stambenih zgrada i vrtića na sjeveru.

Četiri zone

Na ovaj način su stvorene četiri zone, a kako navode iz gradskog rukovodstva to su, zona parkinga na sjeveru, zona sa ugostiteljskim sadržajem na istoku, zona sa gradskom dvoranom koja je trenutno u izgradnji i zona trga koja se smjestila između ove tri zone.

“Kao element povezivanja navedenih cjelina, preko cijelog obuhvata se prostiru stabla u rasponu 8 puta 8 metara. Osim kao element povezivanja cjeline, ovom se intervencijom postiže ozelenjivanje cjelokupne površine. Također u navedenom rasteru stabala se na odabranim mjestima oduzimaju, pa se na tim mjestima postavljaju drugi arhitektonski sadržaju poput trga, restorana, mjesta za spomenik i vodenih površina” pojašnjeno je iz gradske administracije Stoca.

U obliku elipse

Oblikovanjem postavljenog trga,kako navode, koji osim uloge glavnog mjesta okupljanja, nastoji ponuditi atraktivan prostor u zelenom ambijentu. Prostor trga dobiva elipsasti okvir kao svojevrsnu prijelaznu točku između trga i okolne površine. Površina elipse skupa s trgom se upušta za 75 centimetara u odnosu na prostor ispred dvorane, a po njenim rubovima se ostvaruju prostori za sjedenje.

Zbog upuštene površine elipse na pet mjesta se probija postepeno spuštanje na trg koje omogućava nesmetan pristup pješaka trgu i servisnog vozila. Dva sjeverna i jedan istočni komad elipse, nastali probijanjem prilaza trgu, uzdižu se obzirom na prostor ispred dvorane čime zaklanjaju trg od parkinga i omogućuju posjetiteljima pogled s više točke na trg. Svojim položajem i oblikovanjem trg nastoji postati ono što i uži kontekst nalaže – trg dvorane, ili ono što mu nalažu dimenzije i sadržaj obuhvata – trg za veća gradska okupljanja i trg za svakodnevna druženja.

Kao odgovor na veliku površinu obuhvata, prizemna građevina restorana i kafića nastoji usmjeriti svoje posjetitelje prema vanjskim rubovima čime usmjerava njihove poglede i koncentraciju na okolni prostor, a u lijepom vremenu i njihov boravak prebacuje u vanjski natkriveni prostor.

Investiraju 2.8 miliona KM

“Ovaj način usmjeravanja posjetilaca rezultirao je kafićem/restoranom, također elipsastog tlocrtnog oblika koji skupa s elipsom oko trga usmjerava prolaznike u navedeni međuprostor gdje se smjestio prostor spomenika. S južne strane kafića/restorana u produžetku osi između gradskog parka i rekreacijske zone, smjestilo se nekoliko manjih vodenih površina”, stoji u opisu projekta.

Prostor parkinga, kako je pojašnjeno, smješten je na sjevernoj strani obuhvata, zaklonjen je od trga uzdignutim krajevima elipse, zaklonjen u zelenilu, a u međuprostoru uzrokovanom ortogonalnoj organizaciji parkinga zakrivljenom rubu elipse, smjestila se vodena površina.

Uređenjem partera oko dvorane u južnom dijelu obuhvata omogućio se adekvatan pristup poslovnim prostorima dvorane kao i stvaranje zelenih površina.

Ukupna površina obuhvaća 14.008 kvadratnih metara, a vrijednost projekta čiji je nosilac Grada Stolac je 2. 8 miliona KM bez PDV-a, a u navednu vrijednost nije uračunata izgradnja ugostiteljskog objekta.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button