DruštvoHercegovinaVijesti

Na popisu objekata za rušenje u Mostaru i Dom Armije, borci poručuju: Branit ćemo ga svim zakonskim sredstvima

Da je javni poziv za uklanjanje ruševnih i devastiranih objekata na području Mostara, koji su raspisale gradske vlasti, izazvao veliku prašinu u mostarskoj javnosti, ali i šire, pokazuju brojne reakcije. Podsjetimo, kako smo prvi pisali, na spisku od 57 ruševnih i devastiranih objekata, čijim je vlasnicima dat rok od 30 dana za uklanjanje, nalaze se i oni koji su u zoni nacionalnog spomenika BiH, odnosno, Historijskog gradskog područja!

Također, na spisku su i oni koji su u procesu sanacije i rekonstrukcije, poput nekih privatnih objekata, ali i Doma Vojske Federacije BiH, odnosno, nekadašnjeg Doma Armije.

Interes građana

Zbog činjenice da se taj objekt našao na popisu uslijedila je burna reakcija Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara. Upravo, su oni pokrenuli rekonstrukciju tog objekta s ciljem da u budućnosti tu bude Memorijalni centar te su pozvali donosioce ove odluke da je povuku u interesu građana ovog grada.

– Svjesni da brojni ruševni objekti u našem gradu predstavljaju rugla koja kvare turističku razglednicu, pozdravljamo ideju da se saniraju, a ako to već nije moguće i da se uklone, ali u skladu sa zakonima i planovima, i to ponavljamo – samo oni koji se ne mogu sanirati.

Objekat nekadašnjeg Doma Armije je moguće sanirati, mi smo odlučni da to i učinimo, pa smatramo da bi rušenje do temelja predstavljalo zločin.

Podsjećamo javnost i donosioce odluke da je naša organizacija završila projektnu dokumentaciju i nedavno dobila obećanje i podršku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da Dom saniramo. Zgradu bi ubuduće koristile sve boračke organizacije za rad udruženja, kao i Memorijalni centar za čuvanje sjećanja na herojsku odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine – naveli su u svojoj reakciji iz JOB-a Mostara.

Odluka donesena bez njihovog učešća

Naglasili su da je odluka o planiranom rušenju donesena bez njihovog učešća, „brzopleto i nažalost smisleno od strane komisije, koja je ovaj posao odradila površno bez konsultacija sa vlasnicima ili korisnicima navedenih objekata“.

– Naša projektna dokumentacija pokazuje da je objekat moguće sanirati i restaurirati, te da isti ne predstavlja neposrednu opasnost po građane pošto se isti ne nalazi pored putnih komunikacija i izolovan je zidom i obalom Neretve.

Poručujemo da smo spremni ovaj projekat i objekat braniti svim zakonskim sredstvima.

Pozivamo Gradsko vijeće Mostara da zaustavi realizaciju odluke, posebno iz razloga što nije održana ni javna rasprava na kojoj bi se eventualno o svemu očitovala i struka, ne samo za objekat koji je u našem fokusu, već i za ostale koji su u planu da se ruše – kazali su.

Napomenuli su da je Dom vojske Federacije BiH sa pripadajućim zemljištem u Mostaru, te četiri objekta ukupne korisne površine 1.845 kvadratnih metara –odlukom V broj 739/05 od 15. decembra 2005. Godine (Službene novine FederacijeBiH, broj 74/05) dat za potrebe Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara.

Avaz

Slični članci

Back to top button