DruštvoHercegovinaKonjicKulturaVijestiZanimljivosti

Konjičanka Emina Džajić osvojila prvo mjesto na konkursu o stećcima HNK-a

Među istaknutim događajima bio je tradicionalni nagradni konkurs za učenike srednjih škola, a ove godine tema je bila “Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici s posebnim osvrtom na područje HNK”.

Naša pažnju privukla je Emina Džajić, učenica četvrtog razreda matematičko-informatičke gimnazije Srednje škole Konjic, koja nije samo sudjelovala, već je i osvojila prvo mjesto, uz vrijedne nagrade. Njezin potpun odgovor na temu obuhvatio je porijeklo i rasprostranjenost stećaka, njihov stil, ukrase i natpise, s posebnim fokusom na karakteristike stećaka u gradovima Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Emina je poslala snažnu poruku inspiriranu dizdarevskim mislima, opisujući stećke kao “kamene spavače koji su nespine”, naglašavajući njihov značaj kao “nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine”, te ističući da su oni ne samo izvor ponosa, već i obaveza za čuvanje kulturne baštine predaka.

-Čestitamo Emini Džajić na impresivnom uspjehu, a organizatorima se zahvaljujemo na pruženoj prilici i vrijednim nagradama. – saopćeno je iz Srednje škole Konjic.

Emina je sjajna predstavnica mladih talenata koji čuvaju i promiču bogatu kulturnu baštinu svoje domovine.

Slični članci

Back to top button