BiHDruštvoHercegovinaKonjicMagazinVijesti

Eldina Kašić, pobjednica izbora “Hercegovka godine” za 2023.

Eldina Kašić je pobjednica izbora “Hercegovka godine” za 2023. godinu.

Sve pohvale za našu lijepu, ponosnu Hercegovku, Konjičanku Eldinu.

Konjic ima mnoge razloge za ponos.

Svečana dodjela titule održana je u Širokm Brijegu, u salonu La Viva gdje se održalo svečano proglašenje pobjedica izbora Hercegovka godine za 2023.

 

Eldina je završila srednju medicinsku školu. Ima 21 godinu i svakodnevno provodi aktivnosti kako za svoju zajednicu tako i za cijelu BiH.
Posjeduje crni pojas u karateu i mnoštvo osvojenih medalja.
Članica je Gorske službe spašavanja “Prenj” – Konjic, gdje svakodnevno prolazi obuke za spašavanje ljudi.

Prvi je ženski skiper na Neretvi, a u slobodno vrijeme bavi se ronjenjem i planinarenjem
Organizatorica je novogodišnje humanitarne akcije “Ubaci sitnicu za osmijeh na licu” kao i učesnica mnogoh drugih akcija. Eldinin trud i zalaganje su poznati i priznati u zajednici u kojoj živi.

Kandidatkinje za ”Hercegovku godine” 2023. bile su i:

Kristina Perić iz Mostara, glavna je urednica, novinarka i glavna istražiteljica portala Hercegovina.info već četiri godine. To su ujedno najplodnije godine u njezinoj karijeri, i tu je pokazala svoju hrabrost, svoju energiju i ostvarila unutarnju potrebu da mijenja svijet i traži pravdu.

 Po prvi puta nominacija za Hercegovku godine stiže za jedan cijeli kolektiv. Riječ je o ŽKK Zrinjski 2010 – klubu koji pomiče granice uspješnosti iz godine u godinu, a godina za nama je godina velikih uspjeha za Mostarske Plemkinje.

 Marina Šimunović iz Mostara. Marina je rodjena Mostarka, magistrica ekonomije i fitness trenerica koja u svom klubu Vizija tijela trenira zene svih uzrasta i pomaze im da steknu ponovno izgubljeno samopouzdanje i zavole svoj odraz u ogledalu.

Majka dvojice djecaka, supruga koja uspješno vodi posao kao magistrica ekonomije i fitness trenerice vec 15 godina. Godinama je organizirala humanitarne akcije i plesne manifestacije za pomoć onima kojima je potrebna.

 Branka Perić je dama u pravom smisli te riječi. Rođena je 1953. godine. Upravni tehničar u mirovini. Teško je ne primijetiti Brankinu gracioznost, profinjen stil odijevanja i izrazito toplu narav koju upotpunjuje osmijehom. Uvijek vesela i pozitivne naravi. Onaj ko se nađe u Brankinu društvu uvijek osjeti toplinu kojom zrači. Branka obožava Hercegovinu, hercegovačku tradiciju, pjesmu i ples.

Bezvremenska ljepota koja se godinama ne mijenja. Jedina neostvarena želja Branke je sviranje instrumenta harmonika. Međutim, s obzirom na njenu volju za životom, pjesmom i veseljem, ne bi nas iznenadilo da (već za neko vrijeme) vidimo je sa harmonikom u naručju.

 Mirjana Puljić je prije svega svestrana žena. Majka troje djece i supruga. Živi na Buni. Po struci ekonomist menadžer i menadžer za odnose s javnošću. Obzirom da za nju kao stručnjaka “nije više bilo mjesta” u državnoj instituciji, ona nije kukala već je “zasukala rukave” i sa svojom porodicom odlučili na djedovini otvoriti restoran Velika Ada u Blagaju. Doslovce iz pepela.

Dženana Dedić, lider u realizaciji projekata za zajednicu u kojoj živi, a to je naša lijepa Hercegovina. Dženana Dedić, osnivačica i direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar. Komercijalistica sa preko 30 godina radnog iskustva u nevladinim i međunarodnim organizacijama na upravljanju projektima, budžetiranju i finansijama, a nakon dugogodišnjeg iskustva i dodatne edukacije na upravljanju projektima iz oblasti demokratije, ljudskih prava i lokalnog razvoja. Certificirana ekpertica vijeća Evrope za Evropsku oznaku izvrsnosti u loklanoj upravi (ELoGE). Članica timova za izradu lokalnih razvojnih strategija i dokumenata. Jedna je od osnivačica Balkanske mreže za lokalnu demokratiju i članica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

 Izvrsna novinarka, njeno ime je Antonela Musa. Jedna divna hercegovka, završila je studij novinarstva na Sveučilištu u Mostaru, te je dobitnica Rektorove nagrade za najbolje studente 2008/2009. Novinarstvom se bavi više od deset godina, a u svom radu, između ostalog, posvećena je pisanju pozitivnih priča o ljudima koji inspiriraju, motiviraju i potiču društvo na bolje sutra.

image

Te priče, koje pokazuju kako bosanskohercegovačka stvarnost zapravo može biti drugačija, pronašle su svoje mjesto u Dnevnom listu, ali i na različitim mrežnim stranicama. Također, okušala se i kao voditeljica brojnih kulturnih manifestacija na području Ljubuškog.

Lidija Ratzlaff (Pandža) rođena je 1968. godine u Mostaru koja se otisnula u svijet, te deset godina živjela i radila u Kanadi a danas je sa prebivalištem u Houstonu, Texas USA. Diplomirani inženjer građevine po struci, influenserica, model a prije svega uzorna supruga i majka.

Uz ljepotu kojom zrači nemoguće je ne primijetiti toplinu duše sa kojom Lidija odiše. Uspješna poslovna žena koja je godinama među boljima u svojoj poslovnoj karijeri. Možemo slobodno reći kako je Lidija jedna uspješna Hercegovka u tuđini, koja je uspjela ostvariti svoju karijeru, osnovati porodicu i postati uspješna žena daleko od rodne grude. Lidija ima 105 000 žena pratitelja na Instagramu.

Zorica Galić, diplomirana profesorica predškolskog odgoja. Rođena prije 46 godina u Mostaru, gdje završava osnovnu i srednju školu. 1997. završava pedagoški fakultet. 25 godina radi kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Odgojila je, skrbila, usmjeravala mnoge generacije djece. Još uvijek je u kontaktu sa velikom većinom njih, koji su danas mladi ljudi. Živi u Mostaru, voli kreativnost, umjetnost, strastvena je sakupljačica kaktusa i sukulenata. Žena, majka, kraljica, baš je te vrline krase.

Nazvala bih je “zamjenska mama” jer ju sva djeca u vrtiću tako i doživljavaju. Za sve njih ima strpljenja i ljubavi, kao da su njena vlastita djeca. Odlaskom iz vrtića ta ljubav ne prestaje.Oni i dalje svrate da vide svoju dragu Zoricu koja ih je učila prvim i najosnovnijim stvarima u životu, a možda i najvažnijim.

Katarina Zovko Ištuk je mostarska pjesnikinja i slikarica, kojoj je pored obitelji velika ljubav poezija i naravno njena Hercegovina koju je opjevala u bezbroj pjesama. Katarina je izdala zbirku pjesama, pod nazivom Kako Lijepo Istina Stoji, i trenutno su u pripremi još dvije zbirke pjesama. Nominirana je jer u bezbroj pjesama na najljepši način opjevala svoju Hercegovinu. Katarinine pjesme prenose mnogi portali i sudeći po komentarima one su jako dobro prihvaćene u narodu.

 Daniela Žderić, za koju moju možemo slobodno kazati da je lavica sa Neretve, Majka troje djece i supruga. Svi mi u Metkoviću smo ponosni na Danielu i zahvaljujući njezinoj stručnosti, usavršavanju i trudu, u Metkoviću su žene s najljepšim frizurama.

Daniela je frizer po struci, potječe iz porodice u kojoj je njena majka bila frizer, brat, a njena kćer, također, krenula majčinim stopama. Daniela je izuzetno povezana sa svojom bakom Ružom Dodig iz Čapljine, tačnije iz Gabela polja i ta ljubav je “posebna priča”. Daniela živi u radi u Metkoviću. Ima skoro 30 godina radnog staža frizera. Vlasnica je Salon Nela Art Hair koji se nalazi u Metkoviću.

Snježana Zovko, rođ. Bošnjak, rođena je 1965. u Mostaru. U rodnom gradu završava osnovnu školu i Gimanziju „Aleksa Šantić“. Paralelno pohađa nižu i srednju Muzičku školu I. i II. st., odsjek violina u klasi prof. Vilka Jutta. Od godine 1983. angažirana je kao honorarna članica u Simfonijskom orkestru Mostar, a od 1. 10. 1985. zasniva radni odnos na mjestu vođe drugih violina.

U periodu 2001/2. lektorica je u Dnevnom listu. Na Pedagoškom fakultetu diplomira 2007., odsjek kroatistika-germanistika i stječe zvanje prof. njemačkog jezika i književnosti i prof. hrvatskog jezika i književnosti. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 2005. direktorica je privatne Škole stranih jezika „Novi svijet d.o.o. Mostar“. U periodu 2012./13 – 2017./18. lektorica je njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Od rujna 2016. obnaša dužnost ravnateljice Simfonijskog orkestra Mostar.

 Zdravka Boras iz Posušje rođena 1971. u Posuškom Gracu kraljicu slastica, ponosnu majku i baku, svojim slasticama sladi Posušane a i dalje. Njene neumorne ruke rade nevjerojatne slastice kako za svadbe, tako za krizme,pričesti krstitke tako i za humanitarne akcije. Svaka riječ je suvišna za ovu ženu jer ona svojim vedrim duhom i osmjehom radi neumorno 24 sata. Svoje znanje prenosi na svoju kćerku Valentinu. Ove godine je predstavljala Općinu Posušje na sajmu u Mostaru.

 Ivana Erić Brajković ima 29 godina i rođena je i živi u Čapljini. Bachelor ekonomije – smjer marketing, već 12 godina radi kao profesionalni vizažist i kozmetičar. Svoj je hobi, za vrijeme studiranja pretvorila u svoj posao. Radila na televiziji kao vizažist, a posljednjih 6 godina aktivno radi kao kozmetičar i vlasnica je salona ljepote BUTIK LJEPOTE u Čapljini i pomaže ljudima koji imaju probleme sa kožom lica. Njezin rad u salonu ljepote je posvećen uskom području, te se specijalizirala za određenu problematiku. Uz svoj posao, aktivno se bavi poslom influencera, na društvenim mrežama Instagram, TikTok i Youtube. – alias MISS SIRUSHO na društvenim mrežama.

 Ana Marija Begić naša hercegovka koja svoju zemlju promovira na najljepši način, a to je sportskim uspjesima. Majka i otac od Ana-Marije su iz Posuškog Gradca, pa se s ponosom može reći da je Ana prava Hercegovka. Cijeli posuški kraj, kao i cijela Hercegovina diči se Ana-Marijom, a imamo puno razloga za to. Dole navodimo uspjehe naše “Hercegovke godine” koju ćemo podržati svim srcem jer pored svih ovih medalja, zaslužila je i onu ponosnog kraja “Hercegovka godine”

 Branka Ljevak, rođena je 1997. godine u Mostaru. Majka je četverogodišnjeg sina Erica koji je bio i glavni motiv za pokretanje brenda Eki Peki Play. Branka se bavi proizvodnjom plastificiranih i didaktičkih interaktivnih knjiga za djecu.Upravo kroz odrastanje sina dobila je ideju za napraviti neki zanimljiv, a poučan sadržaj kroz koji se djeca mogu igrati, a u isto vrijeme i razvijati svoje motoričke sposobnosti. Svi proizvodi iz Eki Peki Play brenda su plastificirani kako bi bili dužeg trajanja, a u isto vrijeme i sigurni za djecu.

 Biljana Glibo rođena je 1973. godine u Ričici (Uskoplje). Osnovnu školu završila je u Pajić Polju, a srednju glazbenu u Sarajevu. Magistrirala je glazbenu umjetnost na FPMOZ u Mostaru, smjer glazbena kultura i etnomuzikologija. Od 1993. živi i radi u Rami u osnovnoj školi «Marko Marulić» u Prozoru, «Ivan Mažuranić” na Gračacu i nekoliko godina u školi «Veselko Tenžera» na Uzdolu kao nastavnica glazbene kulture. U svim školama osniva dječje pjevačke horove. Od 1998. godine u ratu porušenom Uzdolu postaje voditeljica HKUD-a Uzdol i župnog hora fra «Stjepan Barišić» s kojima postiže zapažene rezultate kako na smotrama folklora tako i na susretima horova BiH. Za ovo društvo postavila je veliki broj koreografija.

 Nevenka Rezo rođena je 1955. na Blidinju/Rakitno. Majka 4 djece, baka 9 unučadi i prabaka jedne curice. Nevenka živi u Rakitnu. Rođena na selu koje voli iznad svega i česta je tema u njezinim pjesmama. Zaljubljena u prirodu i starine. Te je i to opisala na poseban način u svojoj knjizi. Nevenka je radi toga počela i pisati jer kaže to je najbolji način da bi sačuvala stare običaje kojima je naša Hercegovina poznata. To prenosi i na mlađe naraštaje.

Dr. Mulija Džudža, specijalistica za neurologiju i psihijatriju. Rođena 1937. godine u Mostaru. Potječe iz stare mostarske građanske porodice. Medicinski fakultet i specijalizaciju završila u Sarajevu i jedna od najmlađih magistranata i doktora nauka u Bosni i Hercegovini. Na širokom području neurološke psihijatrijske struke pretežno se bavila problemima socijalne psihijatrije.

Cijeli svoj život posvetila je kako i sam kaže da pomogne narodu. Majka troje djece od kojih su dvoje liječnici specijalisti, a jedan specijalizirani dizajner za nakit i druge vrijednosne predmete. U vrijeme kad su međugorski vidjeoci dovedeni k njoj na ispitivanje, te 1981. godine, bila je pročelnica Odjela za psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice dr. Safet Mujić u Mostaru. Tog 29. 6. 1981. dr. Mulija Džudža bez dvojbe postala dio velike historije jer je njezino stručno mišljenje o “vidjeocima” bilo od iznimne važnosti tog trenutka.

Djecu sam zajedno s pratnjom otpravila od kud su i došli, uz dijagnozu: da su djeca svjesna, trijezna i potpuno zdrava i uz opasku da su toga dana umjesto njih u mojoj ordinaciji trebali biti oni koji su ih ovamo poslali. Ono što je još vrlo interesantno jest da niko nikada poslije nije tražio zapisnik s ovoga susreta niti da se ja o ovome slučaju izjasnim, kazala je dr. Džudža u jednom intervju prisjećajući se tog povijesnog događaja – piše Jabuka.tv.

Slični članci

Back to top button