BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

Zbog iznude: Dženan Oputa iz Hadžića strpan iza rešetaka

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 7.decembra 2023. godine, određen je jednomjesečni pritvor prema osumnjičenom Dženanu Oputi (31), rođenog u Konjicu, a nastanjenog u Tarčinu, Općina Hadžići, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo (KD) „Izazivanje opće opasnosti“ u stjecaju sa KD „Teška tjelesna ozljeda“, „Iznuda“ i „Ugrožavanje sigurnosti“ KZ F BiH, a sve u vezi sa KD „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ KZ F BiH. Oputa je, podsjetimo, uhapšen u akciji „Jaguar“ koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Kako su naveli iz Tužilaštva HNK, Oputi se stavlja na teret da se u vremenskom razdoblju od 29.oktobra 2023.godine do 25.novembra 2023.godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, sa njemu poznatim osobama, udružio radi činjenja gore navedenih krivičnih djela, a s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i to na štetu imovine oštećenog I. Č. iz Mostara.

-I.Č. su u više navrata prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i tjelesno ozlijedili, da bi jedne prilike bacili eksplozivnu napravu ispred kuće oštećenog, a sve u cilju iznude određenog novčanog iznosa od oštećenog, što je kod njega izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova svoje porodice- naveli su iz Tužilaštva HNK.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Dženanu Oputi, iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

-Tužilaštvo HNK u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, kao i otkrivanju drugih supočinitelja -dodali su iz Tužilaštva HNK.

Slični članci

Back to top button