DruštvoKonjicNVOVijestiZanimljivosti

Konjičanke se bore za zaštitu djece od igara na sreću

Konjic, 8. decembar 2023. – Inicijativa “Tiket na ZIS”, koja se bavi problemom nepoštivanja Zakona o igrama na sreću FBiH, organizovala je forum na temu: “Ko je odgovoran što su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?”. Forumu su prisustvovale i tri članice NVO VIPK iz Konjica (Hana Dedić, Suana Lipovac i Sarah Hebibović).

Na forumu su govorili Belmin Zukan, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Admir Čavalić, predstavnik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Omer Berbić, gradski vjećnik Gradskog vijeća Grada Tuzla, doc. dr. Enes Svraka, voditelj odjela za mekteb i mlade Islamske zajednice u BiH, Elma Dizdarević, predsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo i Samira Nukić, predstavnica Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola.

Učesnici foruma su istakli da postoji problem nepoštivanja zakona o igrama na sreću FBiH, te da su u mnogim općinama i gradovima objekti igara na sreću smješteni nedaleko od škola i vjerskih objekata. Naglasili su da je neophodno donijeti izmjene zakona kako bi se ovaj problem riješio, te da je u međuvremenu potrebno početi sa sprovođenjem postojećeg zakona.

Predstavnik inicijative “Tiket na ZIS” Adi Zahirović je zaključio forum porukom da je cilj inicijative da uključi što više građana, mladih i predstavnika vlasti u proces donošenja novog zakona o igrama na sreću, kako bi se onemogućile zloupotrebe i zaštitila mladost.

Napomena:

  • U Visokom postoji minimalno 14, a u Tuzli minimalno 16 objekata igara na sreću koji se nalaze na manjoj udaljenosti od 100 metara od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata.
  • U Konjicu postoji minimalno 8 takvih objekata.
  • U Općini Iliža postoji minimalno 10 takvih objekata.
  • Prema neprovjerenim podacima, na području FBiH postoji oko 800 objekata igara na sreću koji su na manjoj udaljenosti od 100 metara od škola i vjerskih objekata.

Forum „Ko je odgovoran što su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?“ možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Inicijative: https://fb.watch/oOCGULxn2m/ 

Slični članci

Back to top button