DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Premijerka HNK: Nemamo vremena za slavlje, moramo rješavati goruća pitanja koja smo zatekli

Konstituirajuća sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u novomu sazivu nakon devet godina održana je danas u zgradi kantonalne vlade u Mostaru na čijem je čelu po prvi put u povijesti tog kantona žena sa 11 ministara i bez ijedne ministrice.

Nakon sjednice prva premijerka tog kantona Marija Buhač je kazala kako po nekakvom običaju i tradiciji to svečana sjednica ali da nova vlada nema prostora da slavi jer mora donijeti neke ključne dokumente kako bi riješila goruće probleme koji su ih dočekali u sustavu.

Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)

Marija Buhač (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Tu mislim na štrajk zdravstvenih radnika, za neisplaćene plaće u određenim dijelovima ovog sustava. Primarni cilj nam je napraviti detaljnu analizu financijskog stanja i donijeti konkretne zaključke vezano za izradu rebalansa budžeta i nacrta budžeta za 2024. godinu s obzirom na to da se bližu kaj godine i da su to dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31. decembra ove godine”, kazala je premijerka HNK.

Ministar finansija HNK Adil Šuta ističe da su sa problemima finansija upoznali premijerku i članove vlade i o stanju finansija i zatečenim obavezama, te dugovima i stanju računa.

“Pokrenuli smo tekuće stvari i danas ćemo riješiti i problem pripravnika koji nisu primili plaću za oktobra mjesec. To ćemo riješiti prvenstveno na vladi okrenuli smo i ove druge proces i očekujemo da ćemo zajedničkim timskim radom u narednom periodu kroz financijska dokumenta osigurati našim građanima jedno bolje stanje. U ovom periodu je stanje jako složeno, ali zajedničkim snagama i timskim radom vjerujem da ćemo uspjeti”, kazao je Šuta.

Naglasio je da HNK ima veliko dugoročno zaduženje koje je povezano sa zdravstvenim ustanovama.

“Samo u ovoj godini Vlada HNK će više od 30 miliona KM obezbijediti za zdravstvene ustanove, za infrastrukturu, izgradnju bolnica, pomoć domovima zdravlja. Također, tu je i veliki broj pripravnika, više od 6,5 miliona KM je izdvojeno za tu namjenu, kao i za sve druge stvari koje se financiraju od kulture, sporta, obrazovanja. Misija Vlade će biti da prihode kojima raspolažemo možemo i trošiti, odnosno moći ćemo preuzeti obaveze samo za ono za šta budemo imali financijska sredstva. Za sve ono za šta ne budemo imali sredstva, zajednički ćemo raditi i dogovarati, uz korektan odnos i nikome nećemo obećavati ono što ne možemo ispuniti, a trudit ćemo se da realizujemo sve ono iz ekspozea premijerke”, rekao je Šuta.

Milenko Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Milenko Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, Milenko Bevanda je naglasio kako je jedan od akutnih problema štrajk zdravstvenih radnika u HNK i da je u prethodnom periodu održano nekoliko sastanaka o toj temi, te da su prilično približeni stavove da se riješe zahtjeve sindikata u zdravstvu.

“Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka, prije svega, predložili smo novi pregovarački tim, a tražit ćemo samo da se u zdravstvenom sistemu ispoštuje princip hijerarhije. Moramo, pri donošenju odluka, znati ko je ko u sistemu i prema tome se orijentirati. U ovom trenutku je ključno osigurati u rebalansu novac za isplatu plaća zdravstvenim radnicima za 12. mjesec i, naravno, novi kolektivni ugovor koji bismo trebali potpisati u sljedećih nekoliko dana“ rekao je Bevanda.

Predstavnici nove Vlade HNK su naglasili kako je niz aktualnih problem, ali da vjeruju kako će ih uspješno rješavati da bi stanovnici tog kantona što prije osjetili plodove njihovog rada.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button