BiHDruštvoHercegovinaKonjicVijesti

U subotu veliki skup za zaštitu Neretve u Konjicu: Ovo su zahtjevi

Koalicija za zaštitu rijeka BIH za subotu je u Konjicu zakazala veliki protest za zaštitu Neretve.

– Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane “Ulog” koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Zato se okupljamo u Konjicu, 11.11., na velikom protestnom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu, navode.

Dodaju da se već naziru posljedice po rijeku i živi svijet.

– Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana.  Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu, navode u pozivu i dodaju da odbijaju da budu upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje.

Zahtijevaju:
– Urgentno zaustavljanje izgradnje HE “Ulog”, Prekid realizacije planiranih HE “Bjelimići” i “Glavatičevo” i 7 malih hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve,  

– Zaustavljanje izgradnje HES “Gornji horizonti”,

– Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve;

– Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera – ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac troši na kompanije koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu.

Slični članci

Back to top button