BiHDruštvoSport

Nermin Nikšić: Vlada Federacije BiH će podržati Sportske igre mladih

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se u Sarajevu s predstavnicima Sportskih igara mladih (SIM), koje je predvodio predsjednik i osnivač Zdravko Marić.

Delegacija Sportskih igara mladih upoznala je premijera Nikšića s realizovanim aktivnostima i postignućima u prethodnim godinama, te zahvalila na pruženoj podršci Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Poseban naglasak današnjeg susreta bile su pripremne aktivnosti i organizacija Sportskih igara mladih u 2024. godini. S obzirom da je riječ o regionalnom projektu, gosti su upoznali federalnog premijera da su Hrvatska i Srbija uvrstile ovo sportsko takmičenje u budžet, te da će to od naredne godine uraditi i Slovenija.

Sportske igre mladih su prvi put prepoznate u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH sa 200.000 KM podrške.

Mi smo u pripremi budžeta Federacije BiH za narednu godinu i siguran sam da podrška Vlade Federacije BiH ovom značajnom projektu za sport i naše mlade neće izostati – poručio je premijer Nikšić.

Današnjem sastaknu su prisustvovali i predsjednik Organizacijskog odbora SIM BiH Haris Deliahmetović i šef kabineta Regionalnog predsjednika SIM-a Ivan Šoštarić.

Inače, Sportske igre mladih su sportsko-edukativni projekat za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji je pokrenut 1996. godine. Postale su najmasovnija manifestacija amaterskog sporta u Evropi, koja pruža priliku djeci da besplatno od januara do augusta učestvuju u profesionalno organizovanim takmičenjima u deset sportova.

U njima je do sada učestvovalo više od 2.000.000 mladih. Bosna i Hercegovina u ovom takmičenju učestvuju 13 godina i do sada je učešće uzelo oko 500 hiljada djece i mladih iz naše zemlje.

Sportske igre mladih se održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a pokrovitelj na međunarodnom nivou je Međunarodni Olimpijski odbor, Evropska komisija i UEFA.

(Agencije)

Slični članci

Back to top button