BiHCrna hronikaKonjicVijesti

NADLEŽNI, BUDITE SE! Neisplaćene plate dovele do masovnog otkaza ljekara u Konjicu (90%)

90% ljekara Doma zdravlja Konjic dalo je otkaze zbog neisplaćenih plata, uključujući 95% specijalista porodične medicine, fizijatra, ginekologa, epidemiologa i specijaliste medicine rada. Od 16 doktora, 15 je dalo otkaz. Većina ljekara u Domu zdravlja Konjic, što predstavlja značajan gubitak za zdravstveni sistem u ovom gradu.

Izuzetak su stomatolozi i specijalizanti, koji ne mogu tek tako dati otkaz, jer ih je Dom zdravlja poslao na specijalizaciju.

Dr. Džana Boloban, predstavnica zdravstvenih radnika Doma zdravlja Konjic je izrazila nadu, da će konsolidacija biti riješena i da će ljekari moći nastaviti normalno raditi. Ukoliko ne dođe do toga, ljekari će napustiti Dom zdravlja.

Ljekari Doma zdravlja Konjic već četiri mjeseca rade bez plate i bez naknade za topli obrok. Zbog toga je 90% njih odlučilo dati otkaz, o čemu su obavijestili direktora ove ustanove i teče otkazni rok.

Situacija je vrlo ozbiljna, jer će pacijenti u Konjicu i okolini ostati bez pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama. Nije jasno koliko će štrajk trajati, ali je vjerovatno da će imati značajan uticaj na zdravlje lokalnog stanovništva.

Ne nazire se kraj agoniji radnika Doma zdravlja Konjic

Dom zdravlja Konjic od 2008. godine duguje svojim uposlenicima novac za doprinose, koja su u julu, iznosila 10 miliona i 700.000 KM bez kamata.

Topli obrok nemaju od juna

Zbog toga u sedmom mjesecu šest uposlenika – dvije doktorice, tri medicinske sestre te još jedan pomoćni uposlenik – nisu mogli otići u zarađenu penziju. No, nisu samo doprinosi problem, radnicima se ne isplaćuju ni plaće i topli obroci.

Prema riječima Amera Kerića, koji je prije 25. 10. 2023. godine funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata Doma zdravlja Konjic predao dr. Džani Boloban, zdravstvena ustanova uposlenima duguje tri plaće i četiri topla obroka.

– Isplaćena je plaća za šesti mjesec, ali nije topli obrok, a za sedmi, osmi i deveti mjesec nismo ništa dobili. Evo kraj je i desetog mjeseca. Direktor Hajduk upoznao je radnike da je svaka sljedeća isplata plaća i toplih obroka neizvjesna do kraja godine. Nije urodio plodom angažman direktora, a on najbolje zna sa kojim distancama je kontaktirao i pokušao riješiti problem Doma zdravlja Konjic – ističe Kerić.

Dodaje kako je ostavku na funkciju predsjednika Nezavisnog sindikata dao prije 20 dana nakon što je “osjetio da, kako kaže, sam vuče svu težinu problema ustanove”.

– Ostavku su dala i tri člana Predsjedništva, pa su ostala samo dva. Ovo je dugogodišnja agonija, nisma više mogao podnijeti – dodaje Kerić.

Navodi kako je dug Doma zdravlja, nakon što je isplaćeno nekoliko tužbi radnicima, bez duga dobavljačima, više od 20 miliona KM.

– Tu je još oko pola miliona maraka kad saberemo tri plaće i četiri topla obroka iz ove godine, jer nam je mjesečno za isplatu ličnih dohodaka potrebno oko 160.000 KM – naglašava Kerić.

Opći štrajk radnika u zdravstvu HNK

Jučer, (2. 11. 2023.) u 8 sati počeo je generalni štrajk radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Predstavnici sindikata nezadovoljni su visinom plaća i traže novi Kolektivni ugovor.

Slični članci

Back to top button