BiHDruštvoKonjicSvijetVijesti

Mjesec oktobar 2023: Bol i patnja ummeta

U mjesecu oktobru 2023. godine, svijet je svjedočio brojnim tragičnim događajima u kojima su ubijeni mnogi muslimani, uključujući djecu, žene i starije osobe. Ovi događaji, posebno oni koji su se dogodili u Palestini, izazvali su veliku tugu i bol u muslimanskom svijetu.


“Mjesec oktobar 2023 za ummet jako težak i bolan. Mnogo krvi muslimanske je proliveno, djece nevine, majki i iznemoglih ubijeno. Ya Allah! Ti narodu Palestinskom olakšaj.

Brzina medija, protok informacija učinila je ovaj svijet malim selom, gdje svaka krupna dešavanja iako kilometrima od nas, utiču na nas, a posebno ako su ona bolna, posebno ako su ona dijelom dio nas.

U mjesecu oktobru nismo imali snage ništa napisati vezano za naše aktivnosti, sva naša djelovanja bile su dove upućene za dio ummeta koji krvari. Još uvijek dok ovo pišemo tamo neko ostaje bez djece, majke, babe, djeda, nane, sestre, brata… Život i aktivnosti ne mogu stati, ne smiju se zaustaviti kao što ove rane koje osjećamo ne mogu zacijeliti.

Čast nam je predstaviti da su polaznici prve halke Kur'ana, Škole Kur'ana, u mjesecu oktobru održali svoj 200-ti čas u kontinuitetu. Za ummet ovo nije krupan događaj niti će daleko njegov odjek biti, ali jeste važan elemenat u izgradnji ličnosti, zajednice, naroda i na kraju ummeta.

Zapamti! Poslanik je odgojio najbolju generaciju, čime? Kur'anom. Iz halki Kur'ana proizilaze intelektualno jaki, fizički snažni, ekonomski nezavisni, duhovno stabilni insani koji čine zajednicu, narod, ummet…

Škola Kur'ana broji ukuno 11 halki, ženskih i muških 9 halki Kur'ana i 3 halke sufare.” – saopćeno je iz Gradske džamije Konjic.

Slični članci

Back to top button