KonjicSportVijesti

Šahovski klub “Igman” Konjic sa velikim ambicijama nastupa u Premijer ligi BiH

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine, u vremenu od 31.oktobra do 08. novembra 2023. godine održat će se 21.Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu za muškarce.

Šahovski klub “Igman” Konjic i ove godine sa velikim ambicijama očekuje nastup u Premijer ligi BiH u šahu. Konjičani će na ovom prvenstvu nastojati odbraniti odlično četvrto mjesto u BiH, koje su osvojili prošle godine, a klub iz Konjica je jedini Premijerligaš iz HN kantona.

Tehnički organizator Liga je Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine, a suorganizator ŠK „Alpong“ Sarajevo nominovan ispred četiri premijerligaša iz Sarajeva. Domaćin Liga je Hotel „Hollywood“ Sarajevo – Ilidža.

Dvadest prva Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce trajat će od 31.10. do 08.11.2023. godine.

Dvadeset prva Premijer liga Bosne i Hercegovine:

  1. ŠK „Bosna“ Sarajevo
  2. ŠK „Bjelašnica“ Pazarić
  3. ŠK „Sarajevo“ Sarajevo
  4. ŠK „Igman“ Konjic
  5. ŠK „Napredak“ Sarajevo
  6. ŠK „Bihać“ Bihać
  7. ŠK „Cazin“ Cazin
  8. ŠK „Napredak“ Zenica
  9. ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača

Dvadest prva Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce igrat će se po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) devet kola. Tempo igre je 90 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga.

Svečano otvaranje takmičenja je 31.10.2023. u hotelu „Hollywood“ na Ilidži u 16 sati i 45 minuta.

Izvlačenje turnirskih brojeva obavit će se na tehničkoj konferenciji.

Raspored kola i ostale pojedinosti utvrdit će se turnirskim pravilnikom.

Tri najbolje plasirane ekipe u obje konkurencije dobijaju pehare i medalje, a sve ekipe diplome. Predviđen je i minimalni nagradni fond na Premijer ligi za muškarce u iznosu od 2.200 KM (I = 1.000 KM, II = 700 KM i III= 500 KM), te robni pokloni kao specijalne nagrade. U zavisnosti od broja ekipa u Premijer  ligi za žene,  nastojat  će se osmisliti  nagrade i u ženskoj konkurenciji.

Proglašenje rezultata i svečano zatvaranje turnira obavit će se 08.11.2023. godine pola sata po završetku posljednjeg kola.

Slični članci

Back to top button