KonjicVijesti

DOM ZDRAVLJA KONJIC Četiri mjeseca nisu primili plaće, moglo bi doći i do kolektivnog otkaza

Djelatnici Doma Zdravlja Konjic, njih 140, već četiri mjeseca nisu dobili svoje plaće, ali ni topli obrok za lipanj. Ukoliko se nešto ne promijeni tijekom studenog, moglo bi doći do kolektivnog otkaza, a onda i kolapsa.

Stoga su se djelatnici ove zdravstvene ustanove obratili nadležnim institucijama i iznijeli svoje probleme. Naglasak su stavili na četiri neisplaćene plaće, topli obrok i doprinose. Napomenuli su da je situacija alarmantna i da ponestaje strpljenja djelatnika ove zdravstvene ustanove. Poduzete su određene aktivnosti, zakazan je sastanak uposlenih Doma Zdravlja i donesene su odluke. Rok da se ispoštuju njihovi zahtjevi je mjesec dana. U protivnom bi moglo doći i do kolektivnog otkaza.

O svemu je obaviješten gradonačelnik grada Konjica, Osman Ćatić, koji je u svom uredu dočekao zaposlenike DZ, u namjeri da pruži podršku svojim sugrađanima. Dodatno su djelatnici odlučili pismenim putem obratiti se direktoru DZ Konjic dr. Džemalu Hajduku s obrazloženjem da u trenutnim uvjetima neće moći dalje raditi i pružati adekvatne usluge pacijentima.

Djelatnici Doma zdravlja Konjic četiri mjeseca nisu primili svoje zaslužene plaće

Iako već četiri mjeseca rade besplatno, te plaće nisu primili za srpanj, kolovoz, rujan i listopad, kao ni topli obrok za lipanj, svojim građanima i dalje pružaju zdravstvene usluge. 

“Bez obzira na neisplaćene plaće, nismo prestali da pružamo zdravstvene usluge i da se borimo za svakog pacijenta. Oko 26.000 ljudi gravitira u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Financijska nesigurnost jedan je od glavnih razloga što mnogi zaposlenici odlaze iz Doma zdravlja, i liječnici i medicinski tehničari. Ono sto je važno napomenuti je da će se konačna odluka donijeti kada se dobije informacija je li odobrena ili odbijena predložena konsolidacija za koju će se znati u tijeku sljedećeg tjedna. Konsolidaciju bi trebala podijeliti Županija i Općina. Ukoliko se to ne dogodi, nastupit će totalni kolaps”, kaže za Hercegovina.info predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic dr. Džana Boloban.

Poručuje da su se financijskoj konsolidaciji uposlenici Doma Zdravlja itekako nadaju, jer bi to značilo i financijski stabilizaciju i oporavak ustanove.

“Dolaskom na čelo Doma Zdravlja, direktora Džemala Hajduka i njegovim nesebičnim angažmanom stanje se djelomično poboljšalo, ali neophodna nam je pomoć Grada, Županije i Federacije kako bismo riješili problem koji traje duži niz godina. Naš zahtjev je jasan – isplate svih zaostalih plaća i redovne plaće u predstojećem razdoblju.”

Zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Konjic mogli bi kolektivno dati otkaz

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić posjetio je u petak Konjic gdje je s gradonačelnikom tog grada Osmanom Ćatićem razgovarao o aktualnim projektima koje Grad Konjic realizira uz podršku Federalne vlade te o problemima s kojima se susreću zdravstveni radnici uposleni u Domu zdravlja Konjic. Hoće li Nikšićev posjet nešto promijeniti po zdravstvene djelatnike Doma zdravlja Konjic ili će oni dati kolektivni otkaz te sreću potražiti negdje drugdje, ostaje nam za vidjeti kroz sljedeći mjesec.

FOTO: Grad Konjic
FOTO: Grad Konjic

hercegovina.info

Slični članci

Back to top button