HercegovinaPolitikaVijesti

HDZ HNK: Ne možemo uvođenje NES-a u kolaciju smatrati kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma

Kantonalni odbor HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona izrazio je žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od strane partnera, a u vezi formiranja skupštinske većine.

– KO HDZ-a HNK na je tragu odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcioniranja nove Vlade, pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ovog kantona, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine.

Zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu – saopćeno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a.

Apeliraju potom i podsjećaju političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od građana ovog kantona te navode kako “jedinu odgovornost imamo prema njima”.

Također, jučer je i Kantonalni odbor SDP-a HNK izrazio žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine HNK na kojoj je trebala biti potvrđena nova Vlada HNK.

– U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu.

NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo – naveli su iz SDP-a.

Fena

Slični članci

Back to top button