BiHDruštvoHercegovinaJablanicaMagazinSvijetTurizamVijestiZanimljivosti

Jablaničanin Zenaid Ivković – Kić u pohodu na Island Peak (6189 m/nv) na Himalajima

Jablanički planinar Zenaid Ivković – Kić danas putuje u Nepal, kao dio ekspedicije u pohodu na Island Peak (6189 m/nv), vrh u planinskom lancu Himalaja. 

“Danas iz Beograda putujem u Nepal kao dio ekspedicije za uspon na Island Peak (6189 m/nv), vrh u planinskom lancu Himalaja. 

Island Peak, vrh na Himalajima visok 6 189 metara, prvi su ispenjali članovi čuvene britanske ekspedicije nakon što su Ser Edmund Hillary i Tenzing Norgay izvršili uspješan pohod na Mont Everest.

Eric Shipton, jedan od članova te ekspedicije, dao je ime ovom vrhu. Novo ime, Imja Tse, dobio je 1983. godine, ali ga i danas lokalno stanovništvo naziva starim imenom.

Island Peak je okružen divovima Lhotse (8501 m/nv) i Nuptse (7861 m/nv), dok se sa vrha vide još dva vrha – Makalu (8463 m/nv) i Cho-Oyu (8201 m/nv). 

Naša ekspedicija kreće iz Katmandua letom za Luklu, a zatim slijedi višednevno pješačenje kroz Khumbu dolinu do baznog kampa i aklimatizacija na vrhovima Nangar Tsang (5100 m/nv) i Chukung Ri (5550 m/nv). Sve vrijeme tokom hodanja kroz Khumbu ispred nas će se uzdizati najviši vrh na svijetu – Mont Everest (8848 m/nv). Spavamo po selima u lokalnim smještajima, a po dolasku u kamp imamo obezbjeđene šatore, užad i klinove za osiguranje smijera do vrha. Završni uspon planirano je da traje oko 8 sati, a povratak do kampa oko 4 sata. 

 
Sve u svemu, nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo uspješno odraditi ovu ekspediciju.” – zaključuje Ivković za Novikonjic.ba 

Podsjećamo, Kić se bavi planinarstvom već od svoje mladosti, a pored brojnih domaćih i internacionalnih izdvojili bismo uspone na Aconcagua (Argentina) – dosegao 6000 m/nv, Kilimandžaro – Uhuru (Tanzanija) 5895m/nv, , Elbrus (Rusija) 5642 m/nv i Ararat (Turska) 5138 m/nv.  

Našem sagovorniku Zenaidu želimo mnogo sreće i uspjeha u novoj avanturi. 
 

Slični članci

Back to top button