BiHDruštvoKonjicSvijetVijestiZanimljivosti

Konjičanin Elmedin Ćibo osvojio II mjesto na svjetskom”Best Young Driver” takmičenju

2. Internacionalno takmičenje ”Best Young Driver” održalo se 7. oktobra 2023. godine u Beču (Austrija) pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke organizacije FIA Region I.

Domaćin takmičenja je bio Austrijski automobilski, motociklistički i turing klub (ÖAEMTC), a pored kluba domaćina učestvovali su i klubovi iz Kenije (AAK), Slovenije (AMZS), Bocvane (EA991), Velike Britanije (IAM RoadSmart), Mađarske (MAK), Poljske (PZM), Bugarske (UAB), Španije (RACE) i Belgije (RACB).

Elmedin Ćibo (Konjic) i Adis Potura (Sarajevo), najbolji mladi vozači iz Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, predstavljali su BIHAMK na ovom prestižnom takmičenju. Vođe tima ispred BIHAMK-a bili su Silma Muminović i Anel Raščić.

Za titulu najboljeg mladog vozača takmičilo se  22 učesnika, od kojih je bilo šest djevojaka. Takmičenje se realizovalo u Centru sigurne vožnje TEESDORF u Beču, a svi takmičari su morali odraditi šest vježbi na pripremljenom poligonu i to:

  1. slalom vozilom,
  2. kontrola vozila na mokroj podlozi,
  3. off road vožnja,
  4. vježba sa kombi vozilom koja je uključivala vožnju unazad, parking i slalom,
  5. kočenje vozilom na različitim podlogama,
  6. lagani drift.

Predstavnik BIHAMK-a, Elmedin Ćibo, ostvario je odličan rezultat osvojivši 2. MJESTO, te je pokazao da Bosna i Hercegovina ima mlade koji pokazuju vještine neophodne za dobre i sigurne vozače koji poznaju pravila cestovnog saobraćaja kao i postupanja u slučaju saobraćajnih nezgoda i prve pomoći. Prvo mjesto je osvojio Timo Svetina iz Austrije, a treće Alexander Anastassov iz Bugarske.  

Uvjereni smo da će ovaj odličan uspjeh našeg tima biti vjetar u leđa za dalje aktivnosti i projekte koji će imati za cilj povećanje sigurnosti u cestovnom saobraćaju u Bosni i Hercegovini, te da će ovo takmičenje pokazati da i mladi vozači voze odgovorno i sigurno, te da stereotipi o mladim vozačima kao opasnim vozačima nisu tačni, a kako bismo dodatno smanjili broj saobraćajnih nezgoda, moramo se prvenstveno fokusirati na mlade vozače.“ 

Slični članci

Back to top button