HercegovinaPolitikaVijesti

Ništa još od Vlade HNK,HDZ čeka partnere iz SDA i SDP

Iako je najavljeno da će danas Hercegovačko-neretvanski kanton imati novu vladu sačinjenu od HDZ-a, SDP-a i SDA, koju će voditi HDZ-ova Marija Buhač, iz provjerenih izvora Klix.ba saznaje da ipak danas neće biti finalnih dogovora o formiranju parlamentarne većine.

Iz više izvora koji su bliski pregovaračkim timovima saznajemo da se uistinu vode intenzivni pregovori, ali da su svi učesnici veoma oprezni i detaljni u pregovorima, ali da je atmosfera među njima optimistična, te se svi nadaju skorom i uspješnom rješenju.Međutim, današnji petak ipak nije taj veliki dan, koji se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu već mjesecima bombastično najavljuje i konstantno prolongira.

Navodno su programski ciljevi na pola koraka do definiranja i usuglašavanja, te će se pregovori političkih partnera nastaviti i tokom vikenda, ali iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti.

Razrađuje se zajednički koalicijski sporazum i svi detalji koje će u konačnici sadržavati, što i nije jednostavan posao s obzirom na to, da se radi o partnerstvu dvije najjače nacionalne stranke i jednom građanskom. O svemu se javnost planira obavijestiti tokom naredne sedmice, ukoliko ne bude ponovno došlo do nekih neočekivanih prevrata.

Podsjetimo da je HDZ BiH, koji ima kontrolni paket od 11 ruku i vodi glavne pregovore, prvo najavljivao kako će vlast formirati sa SDP-om i njihovim partnerima, a nakon toga je bio bliži da obnovi partnerstvo sa dosadašnjim partnerima iz SDA.

Međutim ni jedna od ove dvije stranke koje su bile na suprotnim stranama nije uspjela oformiti potrebni broj ruku za parlamentarnu većinu sa HDZ-om, pa se dogodio totalno obrat, tako da su SDP i SDA na pragu da kao koalicioni partneri uđu u vlast sa HDZ-om.

Važno je napomenuti, da je prošlo godinu dana, kako su održani izbora i da volja birača u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije implementiran po drugi put, tako da i Vlada HNK na čelu sa HDZ-ovim premijerom Nevenkom Hercegom po drugi put funkcionište u tehničkom mandatu, što je presedan političkog društva i održavanja izbora.

Učesnici pregovora očito postaju svjesni činjenice da je nedopustivim da se nastavi rad Vlade HNK u tehničkom mandatu, zbog čega javnost priželjkuje i raspisivanje novih izbora, te prema našim saznanjima, ozbiljno ulažu napore da konačno dogovore parlamentarnu većinu i okončaju trakavicu s pregovorima, koji mjesecima opterećuju funkcioniranje tog kantona.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina sa 20 ruku od 30 zastupnika, što ga čini specifičnim i u okupljanju potrebne parlamentarne većine.

Podsjetimo da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata i vodi glavne pregovore.

Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok SDP broji tri mandata kao HDZ 1990, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NiP po jedan mandat.

BHinfo.ba

Slični članci

Back to top button