BiHDruštvoKonjicKulturaNVOPolitikaPROMOVijestiZabavaZanimljivosti

Šarena ulica filantropije: Dan radosti i dobročinstva u Konjicu

Danas je u Konjicu, u naselju Trešanica, održana Šarena ulica filantropije u kojoj se kroz igru i učenje družilo preko stotinu učenika Prve i Druge osnovne škole, polaznici predškolske generacije vrtića Zulejha Begeta te mala raja iz susjednih ulica grada, a aktivnostima je prisustvovao i gradonačelnik Grada Konjica, Osman Ćatić

Ovaj jedinstveni događaj organizovan je u okviru projekta “Promocija filantropije u Konjicu” od strane Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK), uz podršku Vijeća mladih i Grada Konjica, a imao je za cilj podstaknuti svijest javnosti i promovisati vrijednosti filantropije i dobročinstva u gradu Konjicu.

Djeca su na Šarenoj ulici filantropije učestvovala u mnogobrojnim radionicama: dječije igre, crtanje, bojenje i pisanje poruka na temu dobročinstva, filantropskim izazovima, a posljednja igra bila je vuča konopca.

Oganizovan je izbor i proglašenje najboljih likovnih radova učenika Prve i Druge osnovne škole Konjic u kojima su učenici trećih razreda pokuašali najbolje preslikati zadatu temu, a proglašena su i nagrađena tri najbolja rada.

Najbolje radove imali su sljedeći učenici: Merjem Alibegović – Prva OŠ, IIIc (prvo mjesto); Davud Halilović – Druga OŠ, III1 (drugo mjesto); Mia Mulić Blackbourn – Prva OŠ, IIIb (treće mjesto).

Diplome za izuzetan trud i likovni talenat na temu filantropije i dobročinstva pripale su učenicima – AHMED MACIĆ (Druga osnovna škola Konjic) i ŠEJLA BARDAKOVIĆ (Prva osnovna škola Konjic).

Prisutni su mogli uživati i u umjetničkom performansu o filantropiji glumaca Amaterskog pozorišta “Neretva”, kojim su nastojali da edukuju i zabave djecu i odrasle, te da ih podsjete na važnost pomaganja drugima.

Buduća tradicija

“Ovaj događaj je prilika za djecu, a podsjetnik za odrasle, da uče o dobročinstvu, da tu dobrotu svakodnevno šire, da se osjete kao dio zajednice koja se međusobno pomaže. Želimo da djeca od malih nogu nauče što više o filantropiji, odnosno o tome kako i na koji način mogu pomoći drugima. Ovakav događaj se prvi put organizuje u Konjicu, a naša želja je da on postane tradicija i da se održava svake godine.

Filantropija je  jedna od najvažnijih vrijednosti u društvu, a zadatak svih nas je da je njegujemo, da najmlađe naučimo koliko je svaki doprinos važan onom drugom i drugačijem.“, izjavila je koordinatorica projekta, Sanela Muhibić.

I djeci se Šarena ulica filantropije veoma svidjela

Djeca i roditelji  koji su sudjelovali u Šarenoj ulici filantropije oduševljeni su ovim događajem.

“Ovo je super! Učimo o dobročinstvu i zabavljamo se. Ovo je prvi put da sam na ovakvom događaju i veoma mi se sviđa”, rekao je jedan od učenika Prve osnovne škole Konjic.

“Meni se najviše sviđalo crtanje i bojenje. Napravila sam crtež srca, jer je srce simbol dobrote i ljubavi”, rekla je sedmogodišnja Esma.

“Meni su se najviše dopali glumci”, rekao je desetogodišnji Dino.

Roditelji su, također bili zadovoljni događajem i naglasili su, da je važno da djeca uče o filantropiji i dobročinstvu od malih nogu.

“Ovo je odličan događaj za djecu i drago mi je što i mi u Konjicu uživamo u ovakvim dječijim radostima. Imali su priliku da se zabave, nauče nešto novo i da se podsjete na važnost pomaganja drugima. Divno je što se u Konjicu posljednjih godina radi sa djecom i za djecu i to sve utiče sigurno na njihov pozitivan odgoj, a imamo sada uređena i dječija igrališta, razna sportska okupljanja. Moja porodica mnogo voli ovaj grad i život u njemu.”, rekla je Amina, majka dvoje djece.

“Mislim da je vrlo važno da djeca uče o filantropiji od malih nogu. Tako će oni izrasti u ljude koji su svjesni svog društvenog angažmana i koji su spremni pomagati drugima.“, rekao je Enver, otac jednog djeteta.

Šarena ulica filantropije zasigurno je jedan od najljepših i najzanimljivijih događaja koji su se održali u Konjicu u proteklom periodu. Organizatori zaslužuju punu pohvalu za ovaj jedinstveni događaj koji je promovisao vrijednosti filantropije i dobročinstva među najmlađima. 

Djeca su se zabavila, naučila nešto novo te sretna i zadovoljna sa svojim učiteljima i roditeljima krenuli u nove avanture. Volonteri su ih srdačno ispratili i uručili slatke paketiće.

Šarena ulica filantropije je događaj koji je podjednako važan za djecu i za odrasle. Djeca uče o važnosti filantropije i dobročinstva, dok odrasli imaju priliku da podsjete sebe na važnost pomaganja drugima.

Već odavno znamo, ali današnji događaj je dokaz da je Konjic prepun malih i velikih filantropa. 

FOTO-ALBUM DOGAĐAJA – pogledajte na stranici Udruženja VIPK – ovdje

Projekat podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID BiH aktivnosti Snaga lokalnog – Naša zajednica je naša odgovornost, u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Slični članci

Back to top button