BiH

Hoće li minimalna plaća u FBiH biti 1.000 KM?

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama.

Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na hiljadu KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plaća?

596 KM iznos je trenutačne minimalne plaće u našoj zemlji što je ujedno i najniža plata u Evropi. U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inflacije i trenutačnog standarda minimalna plaća trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu plaću na hiljadu maraka.

  • Mi smo minimalnu plaću u Zakonu definisali kroz bruto iznos jer želimo da se ona definiše kroz bruto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika – rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH.
  • Nije to skok sa sadašnje minimalne plaće na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plaća plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka – govori Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plaća bude hiljadu konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

  • Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plaće, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema – kazao je Marin Bago, Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”.

Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plaće. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plaća, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plata.

  • Nisam siguran da će biti neki mehanizam koji će vas natjerati da vi nekom ko ima pet hiljada plaću mu je dignete na pet i po ili šest. Ali u svakom slučaju,taj relativni odnos plaća unutar jedne kompanije je vrlo važan, vrlo bitan i čim se dižu niske plaće, moraju ići i sve ostale. Možda ne u istom procentu, ali sasvim sigurno svaki poslodavac mora taj relativni odnos uštimati – rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca.

Za implementaciju fiskalnih zakona potrebna je i priprema softvera u Poreznoj upravi FBiH, a uključena bi bila i Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To je još jedan od razloga zašto do povećanja vjerovatno neće doći u ovoj godini. Uz to MMF je dao preporuku da se zbog visoke infacije ograniči rast plaća. Na potezu je Federalna vlada.

BHRT

Slični članci

Back to top button