BiHDruštvoHercegovinaVijesti

Zastupnik Sanel Kajan Željeznicama FBiH i Ministarstvu saobraćaja postavio vrlo “teška” pitanja

Sanel Kajan, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (DF), kao član Odbora zatražio od JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva saobraćaja da odgovore na sljedeća pitanja koja se tiču željezničkog saobraćaja:

-U kakvom je stanju željeznička pruga?

– Kada je posljedni put urađen temeljan pregled tračnica, te nadzor nad sigurnosnim mrežama i dijelovima pruge gdje je moguć odron kamenja i stijena?

– Zašto talgo vagone vuku znatno starije lokomotive od vagona?

– Kada će prestati “ručno” popunjavanje voznih karata?

– Koliko često se čiste i dezinfikuju vozovi?

– Zašto u unutrašnjosti vozova još imamo naljepnice iz 2020. godine gdje se može sjesti, a gdje ne (COVID-19)?

Međutim, osnovno pitanje i odgovor koji znaju svi uposleni u JP Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine jest da nikad nije provedena regularna procedura tehničkog prijema pruge, što znači da ista nije prošla tehničke provjere.

Postignut je interni dogovor s nekoliko “stručnjaka” odgovarajućih struka zaposlenim u Željeznicama FBiH koja je “zapisnički” izvršila interni tehnički prijem pruge, iako se znalo da su tu morali prisustvovati predstavnici izvođača radova kao i nadzora nad izvođenjem radova, što nikad nije učinjeno.

Dakle, pruga prema jugu na kojoj redovno saobraća talgo voz, ali i teretni vozovi, nije sigurna za bezbjedno odvijanje željezničkog saobraćaja.

A kako će prozvani odgovoriti na pitanja, ostaje da se vidi.

Slični članci

Back to top button