DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

SDA Mostar: Vlast u FBiH smjenjuje slavnog ratnog komandanta odbrane Mostara da bi postavili kadar HDZ-a

Da se ista antibosanskohercegovačka matrica i scenarij “BH Bloka Mostar” (SDP i Naša stranka) ponavlja, kada su stranke tadašnjeg “BH Bloka” glasanjem svojih vijećnika spriječile da probosanskohercegovačke stranke na čelu sa doktorom Zlatkom Guzinom dobiju gradonačelnika Mostara, govori i odluka aktualne vlasti u Federaciji BiH za smjenu slavnog ratnog komandanta odbrane Mostara Esada Hume sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH, kako bi postavili Marijana Klaića kadra HDZ-a, saopćio je Gradski odbor SDA Mostar.

– Nakon prepuštanja većine u Upravnom odboru Fonda imenovanjem četiri člana HDZ-a od sedam, nastavili su u smjeru predaje ove institucije i sramnom odlukom uklonili su Esada Humu sa ove pozicije. Učinili su stratešku kardinalnu grešku, a posebno ljudsku i moralnu prema Mostarcima zamijenivši heroja Mostara sa kadrom HDZ-a – naveli su iz SDA Mostara i dodali:

– Doktor Zlatko Guzin spriječen je glasanjem vijećnika liste BH Bloka koju su činile SDP i Naša stranka da postane gradonačelnik Mostara i dalje se nastavljaju procesi, gdje uvijek imamo iste aktere odluka, da se sa važnih funkcija uklone oni koji su nosioci ideje i vizije Bosne i Hercegovine i onemoguće da oni nasuprot HDZ-a čine jasnu i snažnu protutežu i prevagu za interese države. U oba slučaja ovo je učinjeno odlukama i uz pomoć stranaka SDP-a i Naše stranke i njihovih članova iz Mostara, koji su u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša, te ove stranke predvode Vladu Federacije BiH.

Zanimljivo je, kako dodaju iz SDA Mostara, i kako se istupi prvaka stranaka BH Bloka u Mostaru o debalansu na ostalim nivoima u Bosni i Hercegovini događaju u vrijeme kada je donesena ova odluka koja je podsjetila javnost na debalans u Fondu za zaštitu okoliša u korist HDZ-a.

– Fond za zaštitu okoliša je još jedna vrlo važna institucija nad kojom potpunu kontrolu od sada ima HDZ. Ova značajna institucija ima kapacitet za dodjelu desetaka miliona maraka lokalnim zajednicama, udruženjima i drugim partnerima saradnje. Upravo je u toku javni poziv gdje se raspodjeljuje više od 31 milion konvertibilnih maraka i očekuju se i novih 26 miliona sredstava EU čija raspodjela ide preko Fonda, te je zbog toga uloga direktora uz većinu u Upravnom odboru ključna za HDZ kako bi samostalno dijelio zajednička sredstva građana – saopćili su iz SDA Mostara i dodali:

– Ovakva odluka treba i saglasnost Vlade Federacije BiH i bit će zanimljivo pratiti da li će premijer Nikšić i ministri koji su bili pripadnici Armije RBiH podržati smjenu ratnog komandanta.

Faktor

Slični članci

Back to top button