BiHDruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

HDZ i Naša stranka donijeli odluku: Smijenjen Esad Humo

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH jučer je smijenio Esada Humu i za vršioca dužnosti direktora postavio Marijana Klaića, provjerenog kadra HDZ-a BiH. Ova odluka nije konačna i treba je potvrditi Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nikšićem, ali sudeći prema odnosima na političkoj sceni u Federaciji, to će biti samo formalnost.

Ovo je očekivan slijed događaja nakon što je sredinom ove godine HDZ, zahvaljujući odlukama Vlade FBiH praktično, ovladao Upravnim odborom Fonda. Naime, od 7 članova, čak četiri mjesta su pripala kadrovima HDZ-a, dok su preostala tri popunili kadrovi Naše stranke.

Debalans je bio očigledan i u nacionalnom sastavu jer Upravni odbor sada čine četiri Hrvata, dva Bošnjaka i jedan Srbin i to: Zvjezdan Karadžin – predsjednik, te članovi Sanel Riđanović, Amir Husarić, Mirjana Milićević, Danijela Jurina, Doris Čuljak i Božana Bilandžija.

Sama jučerašnja sjednica i ono što joj je prethodilo podsjećalo je neodoljivo na Kafkin “Proces” ili glasanje prilikom izbora za gradonačelnika Mostara.

Predsjednik UO iz Naše stranke Karadžin vodio je sjednicu po scenariju koji je pripremljen u centrali HDZ-a Mostaru, a preostala dva člana Upravnog odbora, njegove stranačke kolege držale su se po strani.

Tako je jučerašnja sjednica rezultirala preuzimanjem potpune kontrole nad Fondom od strane HDZ-a BiH koji će od sada imati direktora i većinu u Upravnom odboru Fonda koji svake godine dijeli desetine miliona maraka lokalnoj zajednici, udruženjima i privatnim firmama.

Kao što smo i mi pisali nedavno, čim je izabran novi Upravni odbor sa četiri člana iz HDZ-a, bilo je jasno da će uslijediti i Humina smjena. Za njegovog nasljednika najozbiljnije je konkurirao Slađan Bevanda. U javnosti se špekuliralo da se čeka imenovanje nove Vlade HNK u kojoj Bevanda neće biti ministar, ali će mu zato biti ponuđen Fond za okoliš.

Međutim, ova kombinacija je propala zbog žurbe. A zbog čega se HDZ-u žuri. Pa upravo zbog raspodjele sredstava za zaštitu okoliša po Javnom pozivu koji je objavljen 7. septembra a koji se nalazi na OVOM LINKU.

Ovim javnim pozivom trenutno se dijeli više od 31 milion konvertibilnih maraka i uloga direktora, uz većinu u Upravnom odboru, ključna je za HDZ kako bi mogli samostalno dijeliti zajedničke milione.

Humina smjena, očigledno, nije samo kadrovska promjena već prepuštanje kontrole nad jednom važnom insititucijom u Federaciji BiH u ruke jedne političke partije koja, opet, okuplja predstavnike samo jednog naroda.

mostarski.ba

Slični članci

Back to top button