BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOVijesti

Fondacija Atelje za društvene promjene: U toku je sveopšti “hidroenergetski napad” na Neretvu

Smaragdna ljepotica Neretva, dužine toka oko 225 kilometara i neprocjenjive biološke vrijednosti, živi vjerovatno najteži period u historiji. Osim već izgrađenih malih i velikih hidroelektrana u srednjem i donjem toku (HE Jablanica, HE Grabovica, HE Salakovac, HE Mostar i mHE na Kraljuščici, Trešanici i Doljanci), na udaru se našao i gornji tok Božanske rijeke, na kojem je planirana izgradnja 50-ak hidroenergetskih objekata. – piše Fondacija Atelje za društvene promjene.

Poslije višegodišnjih zastoja, izgradnja hidroelektrane Ulog u punom je zamahu, baš kao i realizacija projekta Gornji horizonti.

Uz postojeće hidroenergetske objekte navedeni projekti označit će kraj Neretve kakvu poznajemo i pretvoriti je u mrtvu rijeku.

Pokažimo da nam je stalo do Neretve i vlastima na državnom i entitetskim nivoima pošaljimo jasne poruke: Pustite rijeku neka teče i zaštitite njen tok!

Ovdje možete pronaći pismo (http://tinyurl.com/279eevyb) koje trebate isprintati i potpisati (i kao organizacija i kao fizičko lice) u tri primjerka i poslati na adrese organa vlasti čiji se kontakti nalaze na početku pisma. #bitkazaNeraEtwu#slobodarijekama#jaBiHdatecem#PustiNeraEtwuNekaTeče

Foto: Nick St.Oegger, Tarim Contin-Kennedy, Robert Oroz

Slični članci

Back to top button