DruštvoJablanicaKonjicPoljoprivredaPrivredaVijesti

“Dani poljoprivrede Grada Konjica” prilika za predstavljanje vrijednih Konjičana koji se bave poljoprivredom

U četvrtak 7. septembra u Buturović Polju “Dani poljoprivrede Grada Konjica” – prilika za predstavljanje truda vrijednih Konjičana koji se bave poljoprivredom

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajednica Neretvica uz podršku Grada Konjica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK u četvrtak 7. septembra u Buturović Polju organizuju “Dane poljoprivrede Grada Konjica”.

– Cilj “Dana poljoprivrede Grada Konjica” je zaštita domaće proizvodnje i osnaživanje poljoprivrede na konjičkom području. Nastojimo biti podrška svima koji se trude da očuvaju imanja i proširuju postojeće kapacitete. Sav trud i rad koji poljoprivredni proizvođači, naši članovi tokom godine ulože u uzgoj i proizvodnju, bude na neki način vidljiv kroz proizvode koje izlože na ovoj sajamskoj manifestaciji. Nastojat ćemo ove godine uvesti niz novina po pitanju same posjete sajmu, organizacije zabavnog, odnosno sportskog dijela manifestacije, kao i nagrađivanja izlagača. Ono što možemo obećati je da će uživati svi i da će manifestacija obilovati zanimljivim sadržajima – kazala je Alma Huseinbegović Radmanić u ime organizatora Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koja je pozvala građane da posjete sajam.

– Svake godine sam na “Danima poljoprivrede Grada Konjica” u Buturović Polju kako bih dao podršku Mjesnoj zajednici Neretvica i njenim stanovnicima, jer potičem s tog područja. Pripremam se za ovogodišnji sajam na kojem ću tradicionalno izložiti svoje proizvode med i preparate od meda. Mislim da su “Dani poljoprivrede Grada Konjica” i “Konjic Food Fest”, manifestacije koje Savez poljoprivrednih udruženja organizuje uz podršku Gradske uprave, za nas proizvođače dobra prilika da izložimo i predstavimo svoje proizvode, a građanima i posjetiocima Konjica prilika da kupe nešto domaće i kvalitetno – kazao je konjički pčelar Ibrahim Buljina, koji posebnu pažnju prilikom izlaganja obrati na uređenje štanda.

Konjičanka Izeta Hondo koja se bavi uzgojem i preradom povrća, kako navodi, ni ove godine neće propustiti priliku da učestvuje kao izlagač na sajmu, jer osim što proda većinu proizvoda koje izloži, za nju je sajam i prilika za druženje, upoznavanje sa drugim proizvođačima, građanima.

– Volim sajmove, sviđaju mi se aktivnosti koje imamo mi u Konjicu, jer uvijek lijepo provedemo dan. Upravo pripremam grah, luk, paradajz, paprike i prerađevine koje ću izložiti u Buturović Polju.- navodi Hondo.

Elvedina Macić, koja se bavi proizvodnjom sira iz mijeha i dimljenog sira, radujući se još jednom susretu sa kupcima i prijateljima u Buturović Polju, pozvala je Konjičane da dođu na Dane poljoprivrede Grada Konjica i podrže poljoprivredne proizvođače koji se trude da proizvedu kvalitetne prehrambene proizvode.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button