DruštvoKonjicKulturaVijesti

Održan mevludski program u džamiji u Odžacima-Bjelimići

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je (3.septembar 2023.) poslije podne-namaza  u džamiji u Odžacima, održan mevludski program.

Na početku mevludskog programa okupljene vjernike i vjernice poselamio je i dobrodošlicu zaželio imam džemata Bjelimići Nazif ef. Kurtović.

Prenoseći selame glavnog imama skupu se obratio i Ćamil ef. Pindžo. On je podsjetio da je septembar i mjesec početka mektebske nastave. Citirajući kur’anske ajete o odgovornosti prema evladu i porodici pozvao je vjernike da se s više pažnje i odgovornosti odnose prema odgoju djece i omladine.

Mevlud su učili imami Medžlisa IZ Konjic, a predavanje je održao  Šefko ef. Tinjak.

U svom obraćanju Šefko efendija je potencirao važnost i vrijednost tri stvari: da držimo do svoje riječi, da čuvamo povjerenje i da budemo milostivi jedni prema drugima.

On je kao ilustraciju ovih vrijednosti naveo slučaj iz vremena hilafeta hazreti Omera.

Naime, prenosi se da su dvojica mladića doveli jednog čovjeka pred halifu Omera, r.a., pa je Omer upitao: ”Zašto ste ga doveli?” Odgovorili su: ”On je ubio našeg oca i tražimo odmazdu.” Omer je pogledao čovjeka i upitao: ”Je li to istina?” ”Da”, odgovorio je, ”posvađali smo se i ja sam ga u srdžbi udario kamenom u glavu i usmrtio ga.” Omer, r.a., mu je rekao: ”Znaš li ti da je šerijatska kazna za ubistvo, također ubistvo.” Na to je čovjek odgovorio: ”Znam, vođo pravovjernih, ali ja imam malu djecu koja žive u pustinji. Oni nemaju nikoga osim mene, pa ako me možeš pustiti samo da im odem kazati da im se više neću vratiti i da nađem ko će se o njima brinuti.” Omer je upitao mladiće: ”Želite li mu oprostiti?” ”Ne”, odgovorili su, ”ubio je nepravedno našeg oca i treba da bude ubijen.” Nakon toga Omer, r.a., rekao mu je: ”Onda te ne mogu pustiti, jer postoji mogućnost da se ne vratiš, osim ako nađeš nekoga ko će biti garant za tebe, odnosno, ako se ne vratiš da bude zamjena za tebe.” Čovjek je došao iz pustinje, nije poznavao nijednog od prisutnih muslimana. Prišao je i posmatrao ih, a onda je pogledao u Ebu Zerra, r.a., i rekao: ”Ovaj će garantirati za mene.” Omer je upitao Ebu Zerra da li prihvata da bude zamjena za tog čovjeka, i on je potvrdno odgovorio, rekavši: ”On je mene odabrao između svih ovih ljudi i ja ga neću iznevjeriti.” Čovjek je tražio tri dana vremena da zbrine svoju djecu i da se vrati i Omer mu je dozvolio. Prošao je prvi i drugi dan, a onda je došao treći dan. Ljud su iščekivali vrijeme i trenutak dogovorenog izvršenja kazne za ubistvo nevinog čovjeka. Posebno se to čekanje oduljilo Ebu Zerru. Čekali su ali se čovjek nije pojavljivao. I kada su svi pomislili da on neće doći i da će Ebu Zerr biti ubijen umjesto njega, ugledali su prašinu kako se diže iz pravca odakle je čovjek trebao doći. Nakon što se približio, bilo im je jasno da je to on i onda su počeli glasno izgovarati tekbire. Kada je čovjek stao pred halifu Omera, r.a., on se okrenuo mladićima i upitao ih: ”Hoćete li oprostiti ovom čovjeku ili će biti ubijen?” Odgovorili su: ”Opraštamo mu!”

Toliko je povjerenje vladalo među njima da su bili spremni jedni za druge založiti, ne samo imetak i ugled, već i vlastiti život, ubijeđeni da niko od njih neće izdati emanet – kazao je Šefko efendija.

Dovu na kraju mevludskog programa proučio je Elvedin ef. Čorbo.

MIZ Konjic

Slični članci

Back to top button