KonjicKulturaVijesti

Upriličen mevludski program u Glavatičevu

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic “Dani tradicionalnih mevluda 2023” danas je u džamiji Glavatičevo održan mevludski program. 

Ovom prilikom prisutnim vjernicima se obratio muftija mostarski Salem-ef. Dedović, ukazavši na vrijednost i važnost mevludskih susreta.

– Kroz ove mevlude podsjećamo se, kao pojedinci, kao džemat, kao zajednica, koliko je poslanička tradicija živa u nama i koliko se valja iznova podsjećati na Poslanikov sunnet. Sve dok je poslanički sunnet živ među nama i Poslanik je, možemo reći, živ među nama u toj mjeri, iako nije fizički živ, ali jeste živ kroz njegov sunnet.

Ovoj se vrijednosti uvijek iznova trebamo vraćati – kazao je muftija mostarski.

Tragajući za kur’anskim odgovorima koji daju utjehu i snagu vjerniku u današnjim neizvjesnim, i u mnogim stvarima teškim i bremenitim vremenima, muftija je podsjetio vjernike na suru Duha, te kroz tumačenje povoda i okolnosti objave ove sure, poruka i pouka njenih ajeta, ponudio vjernicima islamski recept samopouzdanja, nade, optimizma i dobra u životu.

0-02-05-d530c05b6231f4d5051979d825aa07eb1382f7726c80ea04f63db7ba42944a41_993f2ec1978814ff.jpg - Muftija mostarski: Kroz mevlude se podsjećamo koliko je poslanička tradicija živa u nama

Muftija je naglasio da je ova sura objavljena i svakom od nas – da nas podsjeti da nas Gospodar nije napustio, da je onaj svijet bolji od ovog svijeta, te da nas napomene da gledamo i kazujemo o Njegovim blagodatima, a ne da ih podrazumijevamo.

Džematlijama se obratio i glavni imam Medžlisa Konjic Refik-ef. Delić, govoreći o značaju živog susreta džematlija.

– Nikakav virtuelni svijet ne može zamijeniti živi susret, niti ikakvo predavanje može zamijeniti ovakva živa predavanja i susrete džematlija i naših alima – kazao je efendija.

Također, u toku programa se obratio i imam džemata Glavatičevo Ines-ef. Zukić.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa Konjic, a dovu na kraju mevludskog programa proučio je Šefko-ef. Tinjak.

(E.B./Preporod.info)

(E.B./Preporod.info)

Slični članci

Back to top button